Dialog ’strat...

Dialog ’strategik dan ekonomi’ minggu depan

WASHINGTON, 16 Jun (AFP) – Amerika Syarikat akan memulakan dialog “strategik dan ekonomi” dengan China pada minggu depan, satu cara untuk mengatasi pelbagai perbalahan yang belum diselesaikan di antara kedua-dua kuasa itu.

Setiausaha Negara AS, John Kerry dan Setiausaha Bendahari Jacob Lew dijadualkan menerima Ahli Dewan Undangan Negeri Yang Jiechi, pegawai dasar asing tertinggi, dan Timbalan Perdana Menteri Wang Yang pada 23 dan 24 Jun, kata Jabatan Negara semalam.

Mesyuarat adalah sesi ketujuh “Dialog Strategik dan Ekonomi AS-China,” dan memaparkan empat pegawai yang sama yang bertemu pada tahun lalu di Beijing.

Kedua-dua negara bersetuju dalam banyak bidang, tetapi juga berselisih di arena antarabangsa, terbaru ketika perbalahan Laut China Selatan.

Jabatan Negara berkata sesi hanya akan mengatasi “cabaran dan peluang dihadapi oleh kedua-dua negara” dalam bidang “ekonomi jangka panjang dan kepentingan strategik.”

Gambar fail bertarikh 10 Julai 2014 menunjukkan seorang petugas membetulkan bendera Chian dan AS sebelum bermulanya Dialog Strategik dan Ekonomi China-AS di Beijing, China. – AFP
Gambar fail bertarikh 10 Julai 2014 menunjukkan seorang petugas membetulkan bendera Chian dan AS sebelum bermulanya Dialog Strategik dan Ekonomi China-AS di Beijing, China. – AFP

Beijing telah menunjukkan ia mempunyai cita-cita serius di Laut China Selatan yang sedang diselesaikan dengan negara yang disokong AS untuk kawasan hidrokarbon yang kaya.

Ketegangan telah pun meningkat berhubung pelbagai serangan siber ke atas agensi kerajaan AS dengan tersangka China. Pada Mei 2014, lima anggota tentera China didakwa di AS kerana “menggodam,” sekali gus mencetuskan ketegangan diplomatik.

AS juga menimbang mata wang yuan China dinilai kurang dan ia mempunyai defisit dagangan yang besar dengan Beijing. Kedua-dua negara yang sering bersaingan itu baru-baru ini mencapai perjanjian kerjasama mengenai perubahan iklim dan satu lagi mengenai rundingan dengan Iran mengenai program nuklearnya.

ARTIKEL YANG SAMA