Didier kurang...

Didier kurang selesa di tempat sendiri

BORDEAUX, 3 Feb – Tuan rumah Perancis akan bersedia bagi kempen Euro 2016 mereka di taman peranginan barat daya Perancis, Biarrtiz disusuli dengan Innsburck di Austria, Persekutuan Bola Sepak Perancis (FFF) mengumumkan hari ini.

‘Les Blues’ kerap membuat pemanasan bagi perlawanan-perlawanan utama di taman luncur ais Alpine, Tignes tetapi jurulatih Perancis, Didier Deschamps, yang dibesarkan dari Bayonne yang berhampiran, lebih sukar dengan keselesaan di laman sendiri, pesisir Basque, diikuti dengan lima hari di bandar raya Innsbruck, Austria.

Kem latihan di Perancis akan diadakan bermula 17 sehingga 21 Mei, dengan pasukan Perancis akan tinggal selama lima hari di Regina Hotel dan mengadakan latihan di Stadium Aguilera, tempat bagi kelab ragbi Biarrtiz.

Mereka akan berlatih di Innsbruck bermula 31 Mei sehingga 4 Jun.

“Aguilera adalah tapak yang pertama diselamatkan dan tertutup, Didier Deschamps menegaskan mengenainya,’ kata Jean-Michel Larque, presiden bagi Liga Bola Sepak Aquintaine.

Jurulatih pasukan Perancis, Didier Deschamps ketika menghadiri salah satu sidang media. – Reuters
Jurulatih pasukan Perancis, Didier Deschamps ketika menghadiri salah satu sidang media. – Reuters

“Ini adalah stadium yang memiliki kapasiti yang tertentu, perkhidmatan teknikal perbandarangan Biarrtiz yang berjanji melakukan segalanya jadi Stadium Aguilera, tempat kelab ragbi, boleh menjadi tempat bagi pemain bola sepak.”

Larque menambah: “Kesemua pemain akan memiliki musim dalam perlawanan dan sebahagian akan pergi terlalu jauh dalam perlawanan. Dalam kes ini mereka memerlukan pemulihan, penjagaan, penyelenggaraan dan sedikit tugasan teknikal.

“Jadi kelebihan Biarritz adalah kuat pada peringkat pemulihan dengan semua thalasoterapi.”

Pasukan kendalian Deschamps akan beraksi dalam perlawanan persahabatan menentang pasukan yang belum diumumkan di Nantes pada 30 Mei dan Metz pada 4 Jun.

Perlawanan akan diadakan di seluruh 10 bandar raya Perancis selama sebulan bermula 10 Jun sehingga 10 Julai.

Perancis akan diundi dalam Kumpulan A dengan perlawanan pembukaan menentang Romania pada 10 Jun di Stade de France, di susuli dengan Albania pada 15 Jun di Marseille dan Switzerland pada 19 Jun di Lille. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA