Diktator Marc...

Diktator Marcos selamat dikebumikan

MANILA, 18 Nov – Bekas diktator Filipina Ferdinand Marcos dikebumikan di tanah perkuburan wira-wira negara dalam upacara berahsia hari ini, yang mengundang kemarahan para penentang yang mengatakan pengebumian itu menutup pemerintahan kejamnya dan mencemari revolusi ‘Kuasa Rakyat’ 1986 yang terkenal yang telah menggulingkannya.

Pengebumian di Perkuburan itu ‘Cemetery of Heroes’ adalah satu lagi perkembangan mengejutkan dalam pengembalian politik luar biasa keluarga Marcos, satu fenomena memandangkan tenaga baru tahun ini oleh gabungan kuat kaum dengan presiden baru Rodrigo Duterte.

Mahkamah Tinggi minggu lalu menyokong keputusan Duterte untuk membenarkan Marcos dikebumikan di perkuburan wira dengan menolak rungutan penandatangan petisyen diktator itu tidak layak mendapat penghormatan kerana jenayahnya yang banyak.

Keluarga Marcos dan kerajaan kemudian bertindak cepat, dengan berahsia menerbangkan mayat Marcos ke perkuburan itu hari ini dan mengebumikannya di sebalik rayuan yang masih belum selesai dengan Mahkamah Tinggi menggesa ia dipertimbangkan semula.

“Seperti pencuri waktu malam, keluarga Marcos sengaja menyembunyikan maklumat tentang pengebumian bekas presiden Marcos hari ini daripada rakyat Filipina,” kata Timbalan Presiden Leni Robredo, yang dilantik secara berasingan dari Duterte dan dari parti lain.

“Tidak ada yang baru tentang keluarga Marcos, mereka yang menyembunyikan kekayaan, menyembunyikan penganiayaan, dan kini pengebumian yang disembunyikan,” dengan sama sekali tidak mengendahkan undang-undang. – AFP