Dilayani pelarian di kedai kopi

BERKELEY, Amerika Syarikat, 16 Feb – Sebuah kedai kopi yang dibuka baru-baru ini di California menghidangkan para pelanggan lebih dari hanya kopi latte atau espresso panas, dengan memberikan pengajaran hidup sebenar tambahan tentang isu yang melanda negara iaitu orang pelarian.

Diasaskan oleh Rachel Taber dan Doug Hewitt, Kedai Kopi 1951 itu keseluruhannya mempunyai kakitangan yang terdiri dari orang pelarian dari pelbagai negara termasuklah Syria, Bhutan, Afghanistan, Uganda dan Eritre yang cuba membina hidup baru selepas melarikan diri dari peperangan atau penganiayaan.

Kedai itu yang terletak di bandar universiti, Berkeley dilancarkan beberapa hari sebelum arahan eksekutif Presiden Donald Trump yang berkontroversi yang menegah orang pelarian dan ketibaan dari tujuh negara yang majoriti penduduknya beragama Islam.

Ia telah menyentuh perasaan masyarakat, dengan orang ramai keluar dalam bilangan besar untuk memberi sokongan dan mengalami pelbagai kopi.

“Kami tidak merancang masa sedikit pun tetapi sejak kami membuka kedai kami telah dibidas,” kata Taber, 34, pada satu pagi baru-baru ini, ketika ramai pelanggan memasuki kedai.

Salah seorang kakitangan, Nicholas Webaza, seorang pelarian dari Uganda bekerja di Kedai Kopi 1951 di Berkeley, California. - AFP
Salah seorang kakitangan, Nicholas Webaza, seorang pelarian dari Uganda bekerja di Kedai Kopi 1951 di Berkeley, California. – AFP

“Lazimnya kedai-kedai kopi memeras wang apabila ia dibuka tetapi seronok bagi kami untuk melihat respons dari para pelanggan.”

Taber dan Hewitt, kedua-duanya bekerja di Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa yang membantu penempatan semula orang pelarian, berkata kedai itu menyesuaikan cara untuk meningkatkan kesedaran dan mendidik orang awam tentang isu itu yang begitu menjadi tumpuan.

Namanya memberi penghormatan kepada konvensyen PBB 1951 berkaitan status orang pelarian: kayu dan arang di bahagian dalaman termasuklah satu tembok yang menceritakan dalam bentuk mozek panjang, perjalanan tipikal seorang pelarian.

Dari elemen-elemen itu hinggalah pembuat kopi di sebalik kaunter, kedai itu memberikan pengajaran sebenar kepada para pelanggan.

“Saya berpendapat konsep itu hebat,” kata Susan Yeazel, 57 tahun yang membuat kunjungan keduanya bersama seorang rakan.

“Begitu banyak politik negatif dan ini adalah sesuatu yang kecil, produktif dan positif yang boleh saya lakukan.” – AFP