Djokovic akan...

Djokovic akan terus berjuang

PARIS, 8 Jun (AFP) – Novak Djokovic melihat impiannya untuk menjadi lelaki kelapan merangkul kerjaya Grand Slam berkecai lagi di Terbuka Perancis, tetapi berikrar untuk mendapatkan gelaran yang sukar difahami di gelanggang tanah liat Paris.

Pemain nombor satu dunia itu adalah pilihan untuk mengalahkan Stan Wawrinka seperti yang telah dilakukannya dalam 17 daripada 20 pertemuan sebelumnya.

Tetapi lawatan ke-11 pemain Serbia berusia 28 tahun itu ke Paris berakhir apabila tewas 6-4, 4-6, 6-4, 6-3 sehingga menamatkan impiannya menjadi pemain ketiga melengkapkan kalendar Grand Slam.

Ini adalah kekalahan ketiga Djokovic dalam empat final terakhir menyebabkan rekod kejohanan utamanya seimbang dengan lapan menang dan lapan kalah.

“Saya bangga dengan perjuangan saya dalam perlawanan ini. Cuma tidak menjadi,” kata Djokovic dengan jumlah Grand Slam kekal lima selepas Terbuka Australia, dua gelaran Wimbledon dan kemenangan tunggal di Terbuka AS.

Reaksi Djokovic semasa kehilangan satu mata kepada Wawrinka dalam aksi final Terbuka Perancis semalam. – AFP
Reaksi Djokovic semasa kehilangan satu mata kepada Wawrinka dalam aksi final Terbuka Perancis semalam. – AFP

Djokovic menangis semasa di podium ketika 15,000 penonton di dalam gelanggang Philippe Chatrier memberkan tepukan gemuruh untuk menenangkannya.

“Ia memberikan saya lebih motivasi untuk kembali dan terus mencuba. Bukan mudah untuk berdiri di sana sebagai naib juara, tetapi saya tewas kepada pemain yang lebih baik dan berhak untuk menang.”

Djokovic bukan satu-satunya pemenang gelaran Grand Slam yang hampir memenangi Roland Garros. Pete Sampras, John McEnroe, Stefan Edberg dan juga jurulatihnya Boris Becker tidak pernah menang di Paris.

Beliau telah diserahkan undian sukar tahun ini selepas mengalahkan juara sembilan kali Rafael Nadal di suku akhir dan kemudian memerlukan lima set selama dua hari untuk menundukkan Andy Murray di separuh akhir.

ARTIKEL YANG SAMA