Djokovic belu...

Djokovic belum 100 peratus pulih

NEW YORK, 30 Ogos – Juara bertahan, Novak Djokovic mengatasi ancaman kecederaan lengan dan pesaing lama Rafael Nadal dalam keadaan cuaca panas 33 darjah ketika Terbuka AS mempamerkan peningkatannya yang bernilai AS$650 juta semalam.

Pemain nombor satu dunia, Djokovic, juga pemenang 2011 di New York dan memburu kejayaan ketiganya tahun ini, menewaskan Jerzy Janowicz dari Poland 6-3, 5-7, 6-2, 6-1.

Nadal, juara 2010 dan 2013 dan pemain pilihan untuk menghadapi Djokovic dalam separuh akhir, mara dengan kemenangan 6-1, 6-4, 6-2 ke atas Denis Istomin dari Uzbekistan.

Djokovic mengakui dia “tidak berada 100 peratus” selepas mengalami kecederaan pergelangan jelang Olimpik baru-baru ini di mana dia adalah pesaing pusingan pertama yang tersingkir.

Djokovic semasa menentang pemain Janowicz di Terbuka AS, kelmarin. – AFP
Djokovic semasa menentang pemain Janowicz di Terbuka AS, kelmarin. – AFP

Tetapi lengan kanannya menjejaskan pemain itu semalam ketika dia beraksi dalam pertandingan Grand Slam pertamanya sejak penyingkiran mengejut pusingan ketiga di Wimbledon.

Pemain itu, 29, memerlukan rawatan selepas hanya lima permainan pada set pertama tetapi mara ketika menentang Janowicz yang hanya beraksi dua pertandingan kerana kecederaan lutut.

Dengan kecederaan lengannya, Djokovic menambah: ‘Ia tidak pernah mudah untuk beraksi pada peringkat ini sepanjang tahun. Terdapat tempoh di mana anda tidak berada dalam 100 peratus.”

Djokovic seterusnya menghadapi Jiri Vesely, pemain dari Czech yang mengetepikannya dari Monte Carlo tahun ini. – AFP