Djokovic dibe...

Djokovic diberi laluan mudah

NEW YORK, 7 Sept – Laluan Novak Djokovic ke separuh akhir Terbuka AS untuk kali ke 10 berturut-turut adalah pelik, tetapi pemain nombor satu dunia itu tidak bersungut.

“Saya berada dalam separuh akhir, ia adalah penting,” kata Djokovic selepas pesaing suku akhir, Jo-Wilfred Tsonga terpaksa berhenti kerana kecederaan lutut kiri ketika mengekori kedudukan 6-3, 6-2.

Djokovic sebelum ini menerima kemenangan mudah ke pusingan ketiga apabila Jiri Veseley dari Czech menarik diri daripada pertandingan itu kerana mengalami kecederaan, dan dia hanya meluangkan 32 minit di atas gelanggang sebelum Mikhail Youzhny terpaksa berhenti dalam pertemuan 32 kelompok pemain terakhir mereka.

“Saya hanya perlu menyatakan agar kesemua pesaing saya sembuh dengan segera,” kata Djokovic. “Hanya itu dapat saya lakukan.”

“Saya jelas perlu fokus ke atas beberapa perkara yang perlu saya lakukan, iaitu terus kekal kepada perancangan permainan.”

Djokovic berjabat tangan dengan Tsonga pada akhir perlawanan tersebut. – AFP
Djokovic berjabat tangan dengan Tsonga pada akhir perlawanan tersebut. – AFP

Dia berkata dia menyedarinya pada pertengahan set kedua sesuatu berlaku dengan Tsonga.

“Saya pasti ia bukanlah keadaan mudah baginya untuk ditangani, beraksi dalam suku akhir dan terpaksa berhenti pada sesi malam. Tetapi sekali lagi, ia adalah sukan,” kata Djokovic.

“Tsonga mendapatkan rawatan selepas servisnya dipatahkan bagi kali kedua pada set kedua, merasakan kesakitan ketika pelatih cuba untuk mengangkat lututnya sebelum meletakkan pembalut di bawah lututnya.

Selepas Djokovic bertahan untuk menguasai set itu, Tsonga melakukan double fault untuk memulakan set ketiga dan meminta untuk berhenti.

“Saya mengalami kesakitan di lutut kiri saya. Ia adalah sesuatu yang sudah saya lalui pada masa lalu, jadi saya tahu apa yang berlaku,” katanya.

“Saya tahu ia sudah berakhir bagi saya, kerana lutut saya ini, sudah tentu ia sukar untuk menentang salah seorang pemain tenis terbaik.

“Tetapi apabila saya tidak mengalami kecederaan lutut, saya tidak berpeluang untuk bangkit dari ketinggalan dua set. Jadi bagi saya, ia adalah penting untuk menyelamatkan apa yang boleh saya selamatkan.”

Djokovic, yang akan menghadapi Gael Monflis dari Perancis bagi menempah tempat dalam pertandingan merebut gelaran, tahu bagaimana keadaannya untuk terjejas lewat dalam sepanjang musim. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA