Djokovic, Fed...

Djokovic, Federer buru sejarah

LONDON, 27 Jun (AFP) – Pemain nombor satu dunia, Novak Djokovic dan juara 17 kali, Roger Federer meneruskan persaingan Wimbledon hari ini dengan sejarah menyatakan bagi kedua senarai A Grand Slam.

Pilihan utama Djokovic hanya separuh jalan bagi mencatatkan kalendar pertama Grand Slam sejak 1969 selepas menamatkan penantiannya bagi menjuarai Terbuka Perancis awal bulan ini.

Juara bertahan berusia 29 tahun itu pada masa ini memegang kesemua empat kejuaraan dan jika dia memenangi gelaran Wimbledon buat kali ketiga berturut-turut dan keempat, dia akan menjadi pemain kedua dalam sejarah untuk memenangi lima persaingan Slam berturut-turut.

Hanya Don Budge, yang memenangi enam kali berturut-turut dari 1937 Wimbledon sehingga Kejuaraan AS 1938, telah mencapai kedudukan itu.

Djokovic adalah pilihan hangat untuk memenanginya pada 10 Julai di mana juara bahagian wanita, Serena Williams tahu pemain dari Serbia itu lebih hebat.

Australian Open: men to beat

“Saya rasa dia akan mendapatkannya dengan mudah,” kata pemain dari AS itu yang akan memulakan bidaan bagi menyamakan rekod era Terbuka, 22 Gran Slam esok.

Djokovic telah memenangi enam dari lapan Grand Slam lalu, yang menghimpunkan kejayaan sepanjang kerjayanya kepada 12 dua di belakang Rafael Nadal dan lima di belakang Federer.

Djokovic akan menentang pemain wild card dari British, James Ward dalam perlawanan pembukaan di Centre Court.

Ward, 29, anak kepada pemandu teksi London, berada di ranking ke-177 dunia dan mara ke pusingan ketiga tahun lepas bersama jurulatih Australia, Darren Tandy.

Tetapi Tandy diuji mengalami barah kolon lewat tahun tu dan meninggal dunia menjelang Krismas.

“Ia adalah masa sukar. Jelas pada akhir tahun lepas adalah terlalu sukar,” Ward memberitahu media.

“Dia adalah jurulatih tenis saya pada setiap kali saya beraksi tenis, ia mengingatkan saya mengenainya.”

Federer, yang kejayaan terakhirnya adalah di Wimbledon pada 2012 apabila memenangi gelaran All England Club ketujuhnya, mula menentang pemain nombor 51 dunia, Guido Pella dari Argentina.

Federer, 34, berada di tempat kedua di belakang Djokovic bagi tempoh dua tahun dan berusaha untuk menjadi juara Wimbledon tertua dalam zaman moden.

ARTIKEL YANG SAMA