Djokovic hala...

Djokovic halangan terbesar para pemain

MELBOURNE, 11 Jan (Reuters) – Menjulang mahkota Terbuka Australia merupakan hasrat nombor satu Andy Murray bagi tahun baru tetapi pemain dari Britain itu menyatakan bahawa harapan untuk berjaya di Melbourne Park mungkin bergantung ke atas prestasi juara Novak Djokovic.

Pemain nombor satu dunia, Djokovic, memenangi tiga dari empat mahkota grand slam selepas mendominasi 2015 dan memulakan musim baru dengan kejutan minggu lalu, mengetepikan Rafa Nadal dalam kemenangan straight set di Terbuka Qatar.

Nadal menggambarkan persembahan Djokovic di Qatar sebagai “sempurna” dan ia adalah pandangan tenang bagi pesaing pemanasan pemain dari Serb itu di Australia.

Setelah tewas kepada Djokovic dalam persaingan di Melbourne Park tahun lalu dan dalam penentuan gelaran pada 2011 dan 2013, pemain nombor dua Murray berada di bawah khayalan terhadap skala tugasan itu.

“Tujuan nombor satu saya adalah untuk mencuba dan menang di sini,” Murray, yang juga tewas kali keempat di Melbourne Park kepada Roger Federer pada 2010, memberitahu wartawan di Melbourne hari ini.

Djokovic yang bermain sangat cemerlang dalam kejohanan pertamanya tahun ini di Doha, Qatar. – Reuters
Djokovic yang bermain sangat cemerlang dalam kejohanan pertamanya tahun ini di Doha, Qatar. – Reuters

“Ia mempunyai maksud yang banyak berapa kali saya begitu hampir.

“Anda perlu terus belajar, menyaksikan permainannya, cuba dan melihat jika terdapat sebarang kelemahan yang boleh anda kuasai.

“Mungkin dia memiliki kelemahan, ia sukar untuk mengekalkan tahap tersebut bagi jangka masa yang panjang. “Itu yang anda boleh lakukan.”

Pemain nombor tiga, Federer, yang tewas kepada Djokovic dalam persaingan Wimbledon dan Terbuka AS, juga kagum dengan kekuatan Djokovic yang menyingkirkan juara 14 kali grand slam, Nadal di Doha.

“Dalam beberapa keadaan mengejutkan,” pemain itu, 34, memberitahu wartawan selepas tewas dalam Brisbane International kepada Milos Raonic semalam.

“Mungkin tidak terlalu banyak kerana dia dalam penguasaan untuk seketika.

“Sudah tentu, dia adalah pilihan bagi Terbuka Australia. Termasuk dia beraksi dengan baik di sana.”

ARTIKEL YANG SAMA