Djokovic mara...

Djokovic mara ke separuh akhir

SHANGHAI, 14 Okt – Pemain nombor satu dunia Novak Djokovic terselamat daripada aksi menakutkan daripada pemain ranking 110 dunia, Mischa Zverev tatkala kebangkitannya daripada ketinggalan satu set untuk menuju ke separuh akhir Shanghai Masters hari ini.

Juara bertahan, yang telah bergelut dengan motivasi dan kecederaan, tewas dalam set pertama dan kemudiannya dibawa ke tie-break set kedua ketika ketegangan semakin meningkat di Pusat Tenis Qi Zhong.

Tetapi aksi hebat Zverev terhenti tatkala juara Grand Slam 12 kali itu mendahului empat mata pertama daripada tie-break dan bergelut dalam set penentuan untuk menang 3-6, 7-6 (7/4), 6-3.

Djokovic mengelak daripada kekalahan yang paling memalukan musim ini dan mengekalkan rekod itu untuk mara ke separuh akhir dalam semua tujuh lawatan ke kejohanan itu.

Pemain Serbia itu sudah menghadapi masalah beberapa bulan lalu, yang berkata motivasinya hilang dan mengadu mengenai ‘isu-isu peribadi’ tatkala dia mengalami kejutan awal kekalahan di Wimbledon dan Sukan Olimpik.

Aksi Djokovic ketika meraikan kejayaannya selepas menewaskan Mischa pada perlawanan mereka di Shanghai Masters kelmarin. – AFP
Aksi Djokovic ketika meraikan kejayaannya selepas menewaskan Mischa pada perlawanan mereka di Shanghai Masters kelmarin. – AFP

Peminat China mengayunkan bendera Serbia tatkala juara tiga kali Djokovic berputus asa pada awal perlawanannya dan mengalami empat kesalahan berganda dan tewas dalam set pertama.

Pada perlawanan separuh akhir pada hari Sabtu, Djokovic akan beraksi dengan Roberto Bautista dari Sepanyol, yang menewaskan Jo-Wilfried Tsonga 6-3, 6-4 untuk menghantar naib juara tahun lalu itu kepada kekalahan.

Bautista menewaskan Tsonga tiga kali pada set pertama dan sekali pada set kedua tatkala dia berlumba melalui 72 minit untuk kemenangan ketiga berturut-turut ke atas pemain lelaki perancis. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA