Djokovic mara...

Djokovic mara ke suku akhir

NEW YORK, 5 Sept – Novak Djokovic mara ke suku akhir Terbuka AS dengan kemenangan 6-2, 6-1, 6-4 ke atas pemain ranking ke-84, Kyle Edmund dari Britain.

Edmund, yang beraksi dalam pusingan keempat Grand Slam buat kali pertama, memberikan persaingan pada dua set pertama apabila menentang pemain nombor satu dunia dan juara bertahan itu.

Djokovic menempah tempat ke lapan kelompok terakhir dengan pertemuan bersama pemain pilihan kesembilan Jo-Wilfried Tsonga dari Perancis yang mencatatkan kemenangan 6-3, 6-3, 6-7 (7/9), 6-2 ke atas Jack Sock dari Amerika Syarikat (AS).

“Saya berasa hebat untuk beraksi sepenuhnya selepas beberapa hari apabila saya tidak mempunyai banyak persaingan tenis,” kata Djokovic, yang menerima kemaraan ke pusingan ketiga apabila Jiri Vesley dari Czech menarik diri daripada pertandingan itu kerana kecederaan dan beraksi hanya enam permainan pada pusingan ketiga apabila Mikhail Youzhy terpaksa menarik diri.

Walaupun dengan rehat tambahan, dia memerlukan rawatan di atas gelanggang pada lengan kanannya yang sama dirawatnya ketika kemenangan pusingan pertama ke atas Jerzy Janowicz.

Aksi Djokovic membalas pukulan dalam perlawanan tersebut. – AFP
Aksi Djokovic membalas pukulan dalam perlawanan tersebut. – AFP

Setelah mara menerusi dua set pertama lebih sejam, Djokovic mendapatkan rawatan selepas menyerahkan servis break pertamanya bermula dengan tiga permainan berturut-turut bagi Edmund yang memberikan pendahuluan kepada pemain dari Britain itu 3-2.

Djokovic mengembalikan set dengan break 3-3, dan mengetepikan Edmund untuk memenangi pertandingan itu.

Walaupun selepas set ketiga yang sengit, Djokovic gembira dengan permainannya malam itu.

“Saya keluar dengan semangat tinggi yang mana adalah sukar selepas menanti sepanjang masa untuk memulakan pertandingan,” katanya. “Saya memaksanya bekerja keras bagi setiap mata.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA