Djokovic mara...

Djokovic mara suku akhir Totonto Masters

TORONTO, Kanada, 29 Julai – Novak Djokovic menghentikan aksi tenis pemain Radek Stepanek semalam dengan kemenangan 6-2, 6-4 untuk mara ke suku akhir Toronto Masters.

Pemain pilihan utama dan tiga kali pemegang kejuaraan Kanada menang dalam perlawanan dengan salah satu daripada Jelajah ATP.

“Ia agak menyeronokkan untuk bermain bersama Radek, dia seperti penghibur,” kata Djokovic. ‘Ia bukan mudah untuk bermain dengan seseorang yang anda tahu dan mempunyai sikap yang baik dan dihormati.’

‘Kami semua berterima kasih kepadanya untuk terus berada di sukan itu untuk masa yang lama.”

Djokovic mengambil set pembukaan dan memenangi sembilan minit perlawanan keempat untuk meraih 2-2.

“Saya hanya mahu memberi tumpuan kepada setiap titik dan tidak membenarkan dia untuk menewaskan saya. Terdapat banyak permainan yang berbeza pada set kedua.

Aksi Djokovic ketika menentang Radek Stepanek pada kejohanan tenis Piala Rogers di Toronto semalam. Djokovic menang 6-2, 6-4 ke atas Radek untuk mara ke suku akhir Toronto Masters. - AP
Aksi Djokovic ketika menentang Radek Stepanek pada kejohanan tenis Piala Rogers di Toronto semalam. Djokovic menang 6-2, 6-4 ke atas Radek untuk mara ke suku akhir Toronto Masters. – AP

“Saya bernasib baik untuk kekal dalam keadaan sukar. Keadaan di sini sangat cepat, Ia tidak mudah untuk memecahkan servis, ditambah dengan aksi Radek dengan pukulan sudutnya.”

Djokovic Jumaat berhadapan dengan pilihan kelima Republik Czech, Tomas Berdych, yang menentang Ryan Harrison dari Amerika Syarikat 6-4, 6-7 (2/7), 6-4.

Pilihan kedua, Stan Wawrinka pula menemui kerjaya terbaik pada perlawanan itu dengan (7/3), 7-6, 6-2 menewaskan Jack Sock dari Amerika.

Ia adalah kali pertama dalam tempoh lima tahun yang dua juara Grand Slam Switzerland telah mencapai suku akhir di Kanada; dia keluar dalam perlawanan pembukaan tahun lalu kepada Nick Kyrgios dan sampai ke pusingan ketiga pada tahun 2014. – AFP