Djokovic muda...

Djokovic mudah ke pusingan seterusnya

LONDON, 28 Jun (AFP) – Pemain nombor satu dunia, Novak Djokovic memulakan kempen gelaran Wimbledon ketiga berturut-turutnya dengan kemenangan 6-0, 7-6 (7/3), 6-4 ke atas James Ward dari Britain semalam.

Pemain dari Serbia itu, 29, pemegang rekod 12 Grand Slam selepas memenangi Terbuka Perancis yang pertama awal bulan ini, dalam sasaran bagi rekod-rekod baru.

Gelaran Wimbledon keempat akan menjadikannya pemain kedua sejak Don Budge pada 1983 untuk memenangi lima kejuaraan berturut-turut.

Ia akan meletakkannya tiga suku dalam laluan untuk menjadi yang pertama sejak Rod Laver pada 1969 untuk melengkapkan kalendar Grand Slam.

Pilihan utama Djokovic, yang memegang empat kejuaraan utama, akan berdepan Adrian Mannarino dari Perancis bagi merebut tempat dalam kelompok 32 terakhir.

Novak Djokovic meraikan kemenangannya selepas perlawanan itu. – AP
Novak Djokovic meraikan kemenangannya selepas perlawanan itu. – AP

“Sembilan pertandingan yang pertama adalah sempurna,” kata Djokovic, yang mendahului 6-0, 3-0 terhadap Ward, ranking 177, dalam kedudukan kukuh.

“James mengalami rasa gentar tetapi beraksi lebih baik pada set kedua. Pada keseluruhannya ia adalah persembahan sukar bagi saya. Ia selalu istimewa untuk kembali ke sukan kami.”

Djokovic telah memenangi enam daripada lapan Grand Slam, menghimpunkan jumlah kerjayanya kepada 12 di belakang dua rekod Rafael Nadal dan lima di belakang rekod Roger Federer.

Federer, yang kejayaan terakhirnya berada di Wimbledon pada 2012 apabila dia memenangi gelaran ketujuhnya pada All England Club, bermula lewat semalam menentang pemain nombor 51 dunia, Guido Pella dari Argentina.

Federer, 34, berada di tangga kedua di belakang Djokovic bagi dua tahun lalu dan berusaha untuk menjadi pemain tertua juara Wimbledon pada zaman moden.

Tetapi pemain dari Switzerland itu terjejas dengan masalah lutut dan belakang pada tahun ini dan kecederaannya memaksa pengunduran dari Terbuka Perancis yang menamatkan kejayaan ke 65 berturut-turut Grand Slam yang merujuk kembali kepada 1999.

Dia sejak itu mengalami kekalahan pada separuh akhir pada permukaan rumput di Stuttgart dan Halle, yang terakhir menentang Alexander Zverev adalah yang pertama menentang pemain remaja itu dalam tempoh 10 tahun.

Kegagalan Federer untuk memenangi gelaran pada 2016 bermakna dia memasuki Wimbledon dalam kemarau trofi terpanjangnya sejak 2000.

ARTIKEL YANG SAMA