Djokovic muda...

Djokovic mudah tewaskan Goffin

LONDON, 18 Nov – Novak Djokovic menewaskan David Goffin 6-1 6-2 dalam persaingan Jelajah ATP Final semalam ketika pemain nombor dua dunia itu meningkatkan persaingan dalam perebutan untuk menamatkan kedudukan teratas dalam ranking dunia.

Djokovic sudah layak bagi separuh akhir sebagai pemenang kumpulan, tetapi pemain dari Serbia itu berazam untuk mengekalkan momentum dalam usahanya untuk memperbaiki pemain nombor satu, Andy Murray dan dia hanya memerlukan 69 minit untuk mengetepikan Goffin di Arena O2, London.

Menyertai Djokovic dalam empat pemain terakhir adalah Milos Raonic, yang menewaskan Dominic Thiem 7-6 (7/5), 6-3 untuk menjadi pemain dari Kanada yang pertama mara ke separuh akhir Jelajah Final.

Djokovic berada dalam kemerosotan yang berpanjangan sejak memenangi Terbuka Perancis buat kali pertama pada Jun, yang mencetuskan khabar angin mengenai kehidupan peribadinya dan persoalan mengenai penglibatannya baru-baru ini dengan “guru kerohanian” ketika dia kehilangan ranking teratas kepada Murray.

Tetapi kemerosotan itu semuanya berhubung ketika pemain itu, 29, sekarang memenangi 21 daripada 22 perlawanan terakhirnya di Jelajah Final, mengekalkannya dalam laluan untuk memenangi pertandingan bagi tahun kelima berturut-turut dan menyamakan rekod keenam secara keseluruhan.

Djokovic menang mudah ke atas David Goffin yang menggantikan Gael Monfils yang mengalami kecederaan tulang rusuk. – AFP
Djokovic menang mudah ke atas David Goffin yang menggantikan Gael Monfils yang mengalami kecederaan tulang rusuk. – AFP

Ia juga kali keempat dalam tempoh lima tahun di mana Djokovic memenangi semua ketiga-tiga perlawanan kumpulan di Jelajah Final.

Djokovic sekarang mengutip 70 mata di depan Murray dalam ATP “ketika ia kekal” dalam ranking, walaupun dia sudah tahu memenangi pertandingan itu akan memberikannya kedudukan utama akhir tahun walau apa pun berlaku ke atas Goffin.

“Saya merasa gembira dengan perlawanan saya ke arah yang tepat. Hari ini saya merasakan keselesaan setakat ini dalam pertandingan,” kata Djokovic.

“Saya merasa saya meningkatkan kualiti tenis berbanding dengan perlawanan lain.

“Saya bersedia bagi separuh akhir esok.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA