Djokovic, Nad...

Djokovic, Nadal mulakan AS Terbuka

NEW YORK, 29 Ogos – Novak Djokovic dan Rafael Nadal memulakan kempen Terbuka AS mereka hari ini dalam bayangan Stadium Arthur Ashe dengan bumbung menarik bernilai $150 juta dan bersama dengan legenda muzik rock, Phil Collins.

Juara bertahan, Djokovic dan pemenang dua kali, Nadal berada dalam Grand Slam musim ini dengan kebimbangan kecederaan.

Pemain nombor satu dunia, Djokovic, juara 2011 dan 2015, mengakui dia “tidak berada dalam 100 peratus” selepas mengalami kecederaan pergelangan menjelang Sukan Olimpik di mana dia adalah pemain pusingan pertama yang tewas.

Pemain berusia 29 tahun itu, juga berkata “masalah peribadi” menyumbang kepada penyingkiran pusingan ketiga di Wimbledon yang menamatkan harapannya untuk memenangi persaingan pertama Grand Slam sejak 1969.

Nadal sementara itu, juga bergelut dengan kesan masalah pergelangan kiri yang memaksa penarikan diri pertengahan pertandingan dari Terbuka Perancis dan menjejaskannya sehingga Olimpik di mana dia adalah pemenang pingat emas dalam beregu lelaki.

Kebimbangan kecederaan, digabungkan dengan ketiadaan buat kali pertama sejak 1999 juara lima kali, Roger Federer, meletakkan juara 2012, Andy Murray dalam kedudukan pilihan.

Djokovic memulakan bidaannya bagi kejayaan ketiga 2016, dan 13 sepanjang kerjayanya, menentang pemain dari Poland, Jerzy Jaowicz, yang juga pemain separuh akhir Wimbledon pada 2013.

Nadal, juara 2010 dan 2013 di New York, akan bertemu Denis Istomin dari Uzbekistan. – AFP

Juara-juara tenis terbuka

ARTIKEL YANG SAMA