Djokovic teru...

Djokovic terus kuasai dunia tenis

MADRID, 9 Mei (AFP) – Pemain nombor satu dunia, Novak Djokovic menewaskan juara bertahan, Andy Murray 6-2 3-6 6-3 pada perlawanan akhir tenis Madrid Masters, awal pagi tadi untuk mencipta rekod memenangi gelaran ke-29 Masters.

Pemain Serbia itu merangkul kejuaraan kelimanya pada 2016 selepas turut menjuarai Terbuka Qatar, Indian Wells, Miami Terbuka dan Terbuka Australia sebelum ini yang turut menyaksikannya menewaskan Murray pada perlawanan akhir.

Murray, yang juga kehilangan kedudukan kedua dalam ranking dunia kepada Roger Federer sebelum ini menyingkirkan bintang tenis Sepanyol, Rafael Nadal pada pertembungan separuh akhir.

Menentang Djokovic, Murray bangkit pada set kedua tetapi tidak mempunyai jawapan membolehkan pilihan utama kejohanan itu mengulangi kejayaan yang pernah diraih pada 2011.

“Saya bermula dengan baik dan bermain hebat pada set pertama,” kata Djokovic. “Terdapat beberapa permainan yang dekat pada set kedua dan saya membuat beberapa kesilapan dan kesalahan berganda apabila servis saya tidak menjadi Jadi saya berusaha, sangat sukar.”

Djokovic bergambar bersama trofi selepas memenangi perlawanan akhir tenis Madrid Masters, awal pagi tadi untuk mencipta rekod memenangi gelaran ke-29 Masters. – AFP
Djokovic bergambar bersama trofi selepas memenangi perlawanan akhir tenis Madrid Masters, awal pagi tadi untuk mencipta rekod memenangi gelaran ke-29 Masters. – AFP

Kemenangan di Madrid Masters menyaksikan Djokovic kini sudah mengumpulkan 64 gelaran yang menyamai pencapaian pemain terkemuka Pete Sampras dan Bjorn Borg.

“Jelas ia pujian yang agak berlebihan apabila disamakan dengan seperti legenda dalam sukan ini, pemain-pemain yang amat saya minat terutama Pete Sampras,” katanya.

“Apabila saya membesar, dia menguasai dunia tenis. Untuk memenangi banyak gelaran seperti yang dia lakukan sepanjang kariernya, ia agak luar biasa,” katanya.

Murray berkata lawannya bermain tenis dengan baik.

“Novak sudah banyak kali menang terhadap saya dalam beberapa tahun lalu dan dia melakukan beberapa perkara yang hebat dan juga berhak untuk menang.

Djokovic menang dalam tiga set dan menubuhkan persaingan lama beliau dengan Scot Sepanyol terlatih.

“Kami berusaha untuk berada di atas, kami telah dikenali antara satu sama lain sejak umur kami 12 tahun.

“Saya sangat gembira bahawa saya telah membangunkan satu persaingan hebat dengan seseorang yang saya telah dikenali sejak lama dan seseorang yang berhubung baik dengan saya.”

ARTIKEL YANG SAMA