Dolar AS jeja...

Dolar AS jejas harga minyak Asia

SINGAPURA, 5 Feb – Harga minyak mentah bercampur hari ini di Asia meskipun dolar AS yang lebih lemah tatkala kebimbangan mengenai kemelesetan bekalan global berlarutan dan harapan berkurangan mengenai satu perjanjian oleh pengeluar petroleum utama untuk memotong pengeluaran.

Pada kira-kira 0545 GMT, minyak AS West Texas Intermediate untuk hantaran pada bulan Mac adalah tujuh sen atau 0.22 peratus lebih tinggi pada AS$31.79, sementara minyak mentah Brent untuk April adalah enam sen atau 0.17 peratus berkurangan pada AS$34.40.

Kedua-duanya mencecah tahap lebih tinggi sebelumnya disebabkan dolar yang lebih lemah.

Shailaja Nair, daripada firma pembekal tenaga Platts di Singapura, memberitahu AFP harga minyak mentah telah menerima sokongan daripada kelemahan dolar.

“Dolar sentiasa akan mempunyai kesan tambahan ke atas harga minyak mentah. Ketidakstabilan dolar dan ketidakstabilan dalam minyak mentah adalah konstan sejak dua hingga tiga minggu sekarang,” kata Nair.

Minyak diniagakan dalam dolar dan kelemahan mata wang AS menjadikan minyak mentah lebih murah untuk pemegang unit lain, sekali gus menambah permintaan untuk komoditi.

Beliau menambah cuti Tahun Baru Cina pada hujung minggu juga telah menyumbang kepada kelembapan dalam pasaran, namun kenaikan harga tidak mungkin bertahan sekiranya asas pasaran masih tidak berubah.

“Permintaan tidak meningkat, kemelesetan hanya akan lenyap jika pengeluaran dikurangkan dan kami belum melihat tanda-tandanya,” kata Nair.

Meskipun spekulasi satu perjanjian mungkin dimeterai oleh pengeluar untuk mengurangkan pengeluaran, penganalisis berkata perjanjian sedemikian mesti membabitkan pelabur utama pasaran.

“Tanpa pengeluar besar seperti Arab Saudi dan Iran, saya tidak melihat kenapa anggota OPEC lain akan mengurangkan pengeluaran. Mana-mana jurang akan diisi oleh pengeluar lain untuk menambah saham pasaran,” kata Bernard Aw, ahli strategi pasaran dengan IG Markets, dalam satu nota. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA