Dolar bertamb...

Dolar bertambah kukuh dalam pasaran Asia

HONG KONG, 4 Okt – Dolar bertambah kukuh dalam perniagaan Asia hari ini disebabkan jangkaan meningkat Simpanan Persekutuan akan membatalkan kadar faedah sementara yen yang lebih lemah membantu saham Jepun melanjutkan pemulihan pada hari sebelumnya.

Berita menunjukkan sektor pengeluaran AS berpulih pada September membantu mengalih tumpuan kembali kepada dasar mata wang AS, beberapa hari sebelum pengeluaran laporan pekerjaan yang diawasi ketat.

Spekulasi menambah tekanan selanjutnya ke atas sterling berbanding dolar, sementara ia juga bergelut pada tahap rendah tiga tahun berbanding euro selepas Perdana Menteri Britain Theresa May menetap satu jadual masa untuk keluar daripada Kesatuan Eropah.

Aktiviti kilang AS berkembang pada September, kata Institut Pengurusan Bekalan semalam, selepas menunjukkan pengecutan pada bulan sebelumnya.

Para peniaga menganggap laporan itu sebagai tanda-tanda ekonomi teratas dunia sedang kembali pulih dan mampu bertahan pertambahan dalam kos pinjaman.

Persekutuan telah menimbang satu kenaikan kadar pada bulan lalu namun menangguhkannya, berkata ia mahu melihat lebih banyak bukti kekuatan.

“Data mencadangkan Persekutuan mungkin menambah kadar pada Disember,” beritahu Michael McCarthy, ketua ahli strategi pasaran di CMC Markets di Sydney, kepada Bloomberg News.

“Kami mungkin mempunyai data yang lebih kukuh disebabkan keutuhan tempahan baru. Kelemahan yen sedang menyokong eksport Jepun.”

Dolar naik kepada 102.26 yen daripada 101.63 yen di New York semalam sementara euro merosot kepada $1.1186 daripada $1.1211.

Pengeksport Jepun dirangsang oleh yen yang lebih lemah, yang menjadikan barangan lebih murah dan membantu keuntungan mereka.

Nikkei ditutup 0.8 peratus lebih tinggi, kurang daripada kenaikan pada hari sebelumnya.

Saham juga meningkat di tempat lain di Asia, meskipun sikap waspada awal selepas satu peningkatan semalam – didorong oleh kebimbangan yang berkurangan mengenai syarikat kewangan Jerman Bank Deutsche.

Hong Kong naik 0.1 peratus pada tengah hari sementara Singapura meningkat 0.4 peratus, dan Seoul menambah 0.6 peratus tatkala pelabur pulang daripada cuti hujung minggu yang panjang. – AFP