Dolar meningk...

Dolar meningkat 7 bulan berbanding euro

NEW YORK, 18 Nov (AFP) – Petanda kemungkinan keuntungan inflasi meningkat di Amerika Syarikat semalam membantu peningkatan dolar kepada paras tertinggi berbanding euro sejak April.

Dolar meningkat kepada $1,0644 satu euro, dan ia adalah lebih tinggi sedikit berbanding yen tetapi jatuh berbanding pound Britain.

Penganalisis berkata walaupun indeks harga pengguna pada Oktober lalu menunjukkan kenaikan 0.2 peratus di Amerika Syarikat adalah lemah, keuntungan asas dalam penjagaan kesihatan, insurans dan kos perumahan berkemungkinan mempercepatkan inflasi teras, memberi peluang Rizab Persekutuan untuk mula menaikkan kadar faedah pada bulan Disember.

Seorang lelaki bersama cucunya melihat mainan di kedai Walmart di Secaucus, New Jersey. – Reuters
Seorang lelaki bersama cucunya melihat mainan di kedai Walmart di Secaucus, New Jersey. – Reuters

Sementara itu, seorang lagi pegawai kanan Bank Pusat Eropah mencadangkan ia mungkin perlu untuk melonggarkan dasar monetari pada bulan yang akan datang.

“Ia penting bagi bank pusat untuk mengekalkan jangkaan inflasi berlabuh, terutamanya dalam tempoh penurunan dalam ekonomi, dan kami mempunyai beberapa petanda bahawa jangkaan inflasi masih rapuh,” kata ahli lembaga eksekutif ECB Peter Praet dalam satu temu bual Bloomberg.