Dolar naik, p...

Dolar naik, pelabur Asia berhati-hati

HONG KONG, 10 Okt – Pelabur Asia bersikap berhati-hati dalam perniagaan hari ini dan dolar naik selepas kemerosotan pada minggu lalu disebabkan data pekerjaan AS yang lebih rendah, sementara Samsung Electronics terjejas oleh krisis baru berhubung Galaxy Note 7.

Jabatan pekerja berkata pada Jumaat pekerjaan yang lebih rendah daripada dijangka diwujudkan di ekonomi teratas dunia pada September. Berita itu meninggalkan kesemua tiga indeks utama di Wall Street dalam julat negatif dan menyebabkan dolar merosot berbanding yen pada Jumaat.

Bagaimanapun, penganalisis berkata angka tersebut tidak mungkin menghalang Simpanan Persekutuan menambah kadar faedah pada akhir tahun. Dalam perniagaan petang pada hari ini, dolar mencecah 103.10 daripada 102.93 yen di New York tetapi jauh lebih rendah daripada 103.87 yen pada awal Jumaat di Asia.

Pound berada pada tahap rendah 31-tahun berbanding dolar selepas krisis di Asia pada Jumaat yang melihatnya merosot, dengan pelabur bimbang mengenai rancangan Britain untuk meninggalkan Kesatuan Eropah. Penganalisis berkata ia masih tidak jelas sama ada kemerosotan mendadak sterling adalah disebabkan penjualan daripada komputer atau sebab lain tetapi Brexit menjadi puncanya.

China menetap kadar kesetaraan yuan lebih lemah daripada 6.7 berbanding dolar untuk kali pertama dalam enam tahun hari ini, hari pertama perniagaan selepas ia menyertai mata wang simpanan “hak pengeluaran khas” IMF. Mata wang tersebut telah merosot selama beberapa bulan ketika menghadapi dolar yang lebih kukuh, pertumbuhan lembap di dalam negara dan aliran keluar modal.

Dalam perniagaan saham, Shanghai, yang ditutup pada minggu lalu untuk cuti am, berakhir naik 1.5 peratus, manakala Sydney ditutup 0.2 peratus lebih tinggi.

Bagaimanapun, Singapura dan Wellington merosot, sementara Bangkok merosot tiga peratus selepas pegawai berkata kesihatan Raja Bhumibol Adulyadej adalah “tidak stabil” dalam laporan terkini yang menimbulkan kebimbangan untuk raja berusia 88 tahun itu. Tokyo, Hong Kong dan Taipei ditutup untuk cuti awam. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA