Donald simpat...

Donald simpati penderitaan Woods

WATFORD, United Kingdom, 12 Okt – Penganjur British Masters Luke Donald bersimpati dengan ‘penderitaan mental’ yang berpanjangan terhadap Tiger Woods selepas warga Amerika itu terpaksa membatalkan kemunculan semula yang telah lama ditunggu-tunggu pada minggu ini.

Woods, juara kejohanan utama 14 kali, mengumumkan beliau tidak bersedia untuk kembali dari 14 bulan akibat kecederaan dengan masalah lama kembali seperti yang dirancang pada musim pembukaan Jelajah PGA yang baru di California.

Bekas pemain nombor satu dunia, Donald juga pernah bergelut dengan kecederaan pergelangan tangannya yang telah mengancam kerjayanya pada masa lalu.

“Ada banyak penderitaan mental apabila kecederaan yang dialami memaksa anda untuk mengambil cuti dari permainan,” kata Donald.

“Saya keluar selama enam bulan dan hanya boleh mula memukul bola secara beransur-ansur.”

Donald dilahirkan dan menuntut di sekolah tidak jauh dari tempat British Masters minggu ini di The Grove berhampiran Watford, utara London.

Woods memenangi acara itu sedekad lalu dengan Donald menduduki tempat keenam. Walau bagaimanapun, pada tahun 2008 Donald mengalami kecederaan pergelangan tangan kiri di Terbuka Amerika Syarikat dan memaksanya untuk berehat beberapa bulan.

Dia menjalani pembedahan dan tidak merasai kejayaan lagi sehingga tahun 2010-an sebelum mencapai pemain nombor satu dunia pada Mei 2012.

“Tiger adalah pemain paling besar yang pernah dipamerkan, dan dia mempunyai standard dan harapan yang sangat, sangat tinggi,” tambahnya. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA