Doping: Shara...

Doping: Sharapova nanti nasib

LAUSANNE, 4 Okt – Nasib Lima kali pemenang Grand Slam Maria Sharapova (gambar) akan ditentukan hari ini sama ada dia berjaya dalam usahanya untuk membatalkan tegahan dari menyertai tenis bagi kesalahan doping.

Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS)yang berpangkalan di Lausanne, Mahkamah sukan yang terbaik di dunia, dijangka akan mengumumkan keputusan rayuan pada 3 petang (1300 GMT) terhadap bekas pemain nombor berikut dengan ujian doping beliau yang positif .

Pemain Rusia yang berusia 29 tahun itu didapati positif meldonium pada Terbuka Australia Januari lalu. Dalam tamparan hebat kepada reputasi beliau, pelanggaran itu disahkan pada bulan Mac hingga 26 Januari lalu.

Produk ini baru sahaja dimasukkan ke dalam senarai World Anti-Doping Agency (WADA) pada 1 Januari.

Pengendali CAS pada mulanya menjangkakannya akan dikuatkuasa pada Julai, dengan harapan Sharapova dapat meneraju pasukannya pada Sukan Olimpik di Rio yang lalu.

Tetapi kedua-dua bagi pihak pengurusan Sharapova dan Persekutuan Tenis Antarabangsa, yang mengenakan larangan itu, memerlukan masa lagi dalam menyediakan kes mereka.

Sharapova secara terbuka mengakui dia telah mengambil meldonium selama 10 tahun untuk membantu merawat penyakit, isu jantung dan kekurangan magnesium. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA