Draf dialog p...

Draf dialog politik Myanmar diserah 14 Disember ini

YANGON, Myanmar, 7 Dis – Satu draf rangka kerja untuk mengadakan dialog politik di antara kerajaan Myanmar dan kumpulan bersenjata etnik sudah pun dirangka, sebagai sebahagian pelaksanaan Perjanjian Gencatan Senjata Nasional (NCA), dimeterai pada pertengahan Oktober, menurut laporan rasmi.

Rangka kerja untuk dialog politik, merangkumi kesemua stakeholder, digubal oleh jawatankuasa penggubalan khas Jawatankuasa Bersama Kesatuan Dialog Perdamaian (UPDJC) tiga pihak.

Draf rangka kerja untuk dialog politik akan diserah kepada satu mesyuarat UPDJC untuk diluluskan, dijadual diadakan pada 14 Disember, di Nay Pyi Taw.

Selepas kelulusan draf rangka kerja, pusingan pertama dialog formal dijangka bermula sebelum 14 Januari 2016, sejajar dengan kronologi syarat-syarat gencatan senjata, kata laporan.

UPDJC terdiri daripada lebih satu dozen wakil daripada kerajaan, kumpulan bersenjata etnik dan parti politik, yang termasuk parti pembangkang Liga Nasional untuk Demokrasi, Kesatuan Parti Perpaduan dan Pembangunan, Parti Nasional Arakan dan Liga Nasional Shan untuk Demokrasi.

Kerajaan Myanmar dan lapan daripada 15 kumpulan bersenjata menandatangani NCA pada 15 Oktober, dan usaha sedang dilakukan untuk mengumpul bersama tujuh kumpulan lain untuk menyertai dalam majlis menandatangani untuk melengkapkan proses perdamaian.

Lapan penandatanganan kumpulan bersenjata adalah Kesatuan Nasional Kayin (KNU), Tentera Pembebasan Nasional Kayin (KNLA) – Majlis Perdamaian, Persatuan Pembebasan Kerakyatan Pa-O (PNLO), Barisan Demokratik Pelajar Seluruh Burma (ABSDF), Barisan Nasional Chin (CNF), Parti Pembebasan Arakan (ALP), Tentera Buddha Kayin Demokratik (DKBA) dan Majlis Pemulihan Negeri Shan (RCSS)/Tentera Negeri Shan-Selatan (SSA-S).

Tujuh kumpulan bukan gencatan senjata yang masih tinggal adalah Persatuan Kemerdekaan Kachin (KIO), Parti Progresif Nasional Kayinni (KNPP), Tentera Gabungan Demokratik Nasional (NDAA), Pari Negeri Mon Baru (NMSP), Majlis Sosialis Nasional Nagaland-Khaplang (NSCN-K), Barisan Pembebasan Negeri Palaung (PSLF), Parti Progresif Negeri Shan/Tentera Negeri Shan-Utara (SSPP/SSA-N) dan Tentera Negeri Wa Bersatu (UWSA). – Agensi