Drogba sedia ...

Drogba sedia hadapi Toronto

MONTREAL, 21 Nov – Didier Drogba dan Montreal Impact menghadapi persaingan menentang Toronto dalam perlawanan pertama separuh akhir Major League Soccer, yang juga akan menyaksikan perlawanan pembukaan bagi Seattle-Colorado.

Persaingan conference akhir itu akan menentukan jika kedua-dua buah pasukan mara bagi persaingan Piala MLS pada 10 Disember, sama ada Toronto FC atau Montreal Impact yang sedia menjadi kelab pertama dari Kanada dalam perlawanan kejuaraan.

“Ia adalah perlawanan yang boleh menjadi pengalaman menarik bagi bola sepak di Kanada,” kata pemain penyerang Impact, Drogba.

“Ini adalah perkara terbaik yang boleh berlaku bagi negara ini. Cara orang ramai yang begitu bersemangat mengenai sukan itu, ia adalah menarik apa yang kami lakukan, apa yang peminat lakukan, jadi saya rasa ia akan menjadi hebat bagi masa depan.”

Bekas bintang Chelsea itu secara kontroversi tidak sesuai beraksi bagi dua perlawanan playoff pertama Montreal, yang memetik isu belakang, dan pemain utama Ivory Coast itu, 38, dilihat digantikan pada Selasa lalu ketika dia mencatatkan kemenangan 2-1 ke atas New York Red Bulls awal bulan ini.

“Untuk memenangi persaingan conference adalah sesuatu yang besar, yang mengetahui sejarah kelab dan di mana kami bermula apabila kali pertama saya datang dan di mana kami berada sekarang,” kata Drogba. “Saya rasa terlalu banyak untuk dibanggakan, jadi ia begitu bermakna.”

Perlawanan pertama Eastern Conference dipindahkan dari padang rumput asli di gelanggang sendiri Impact kepada Stadium Olympic, bagi tempat utama Sukan Musim Panas 1976, untuk membolehkan bagi orang ramai lebih dari 60,000- -tiga kali ganda dari kapasiti biasa Impact.

“Pada bila-bila masa anda menyebut padang rumput tiruan dalam MLS, pemain akan menggerakkan mata mereka,” kata pemain pertahanan Toronto, Drew Moor. ‘Ia sama dengan bagi kedua buah pasukan. Ia tidak akan menjadi faktor sama sekali.

“Ia akan menjadi tempat yang luar biasa. Ia adalah persekitaran yang menarik. Kami teruja untuk pergi.”

Montreal menyingkirkan Toronto 3-0 pada tahun lepas dalam pusingan kalah mati playoff. Tahun ini pasukan hanya mencatatkan 1-1-1 menentang sesama sendiri, terbaru dalam keputusan seri 2-2 pada bulan lalu. Toronto mengungguli persaingan sepanjang masa dengan 6-4-4. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA