Dron Turki be...

Dron Turki bedil kumpulan IS di Syria

ANKARA, 2 Mei (Agensi) – Pengeboman meriam dan dron Turki yang berlepas dari selatan Turki terkena sasaran IS di Syria semalam, membunuh 34 militan, menurut tentera Turki.

Ia berkata serangan itu, dalam tindak balas terhadap serangan roket IS yang melanda selatan wilayah Turki Kilis, memusnahkan enam kenderaan dan lima kedudukan senapang IS.

Bandar sempadan Kilis dan kawasan sekitarnya sering terkena tembakan roket dari wilayah Syria yang dikawal oleh IS dalam beberapa bulan ini, membunuh orang awam.

Dalam serangan semalam, kapal terbang Turki howitzers dan pelancar roket pertama terkena sasaran IS kira-kira 12 km dari selatan sempadan, seterusnya empat dron yang berlepas dari pangkalan Incirlik di selatan Turki memusnahkan sasaran lebih jauh, kata tentera.

Dron tentera yang digunakan dalam serangan ke pihak musuh. – AFP
Dron tentera yang digunakan dalam serangan ke pihak musuh. – AFP

Turki telah berkali-kali menembak pada kedudukan Islamic State di bawah peraturan pembabitan, tetapi berkata ia memerlukan lebih banyak sokongan daripada sekutu Barat, memetik kesukaran mengenai sasaran bergerak dengan ho-witzers.

Menteri Luar Mevlut Cavusoglu dipetik sebagai berkata pada minggu lalu bahawa Amerika Syarikat akan menghantar sistem pelancar roket berhampiran sempadan yang telah diserang. Seorang pegawai kanan tentera AS mengesahkan perkara itu sedang dibincangkan namun enggan memberi komen lanjut.

ARTIKEL YANG SAMA