Dua cedera ke...

Dua cedera kebakaran bot pelayaran pelancong

RENO, Nev, 17 Ogos – Satu kebakaran teruk telah meranapkan dek kedua bot pelayaran pelancong yang berlabuh di bawah pembaikan di Lake Tahoe semalam, mencederakan dua pekerja di atas kapal sebelum krew memadamkan api yang mengeluarkan kepulan asap hitam yang tinggi di atas Sungai Sierra.

Tahoe Queen sepanjang 144 kaki yang boleh menampung sehingga 300 penumpang itu terbakar kira-kira jam 08:00 di Zephyr Cove di hujung selatan tasik kira-kira 60 batu ke selatan Reno.

Seorang pekerja kontraktor ketika itu sedang melakukan kerja-kerja perkapalan mengalami sedikit kecederaan selepas dia melompat dari bahagian atas dek untuk melarikan diri dari asap dan api, kata Eric Guevin, pasukan bomba keselamatan bagi Daerah Douglas Tahoe.

Seorang lagi daripada mereka mengalami alahan selepas terhidu asap, katanya. Kedua-dua mereka dirawat di tempat kejadian dan enggan penjagaan lanjut, katanya.

Anggota bomba mengambil lebih satu jam untuk memadamkan kebakaran itu pada bot tiga tingkat itu, yang mempunyai dek terbuka di atas yang dijalankan oleh roda dayung bermotor.

Kebakaran telah meranapkan dek kedua bot pelayaran pelancong yang berlabuh di bawah pembaikan di Lake Tahoe semalam. – AP
Kebakaran telah meranapkan dek kedua bot pelayaran pelancong yang berlabuh di bawah pembaikan di Lake Tahoe semalam. – AP

Kebakaran itu boleh dilihat dari lebuh raya AS sepanjang pantai berhutan dan asap jelas kelihatan daripada lautan yang merentangi sempadan Nevada-California.

“Semua kabin, setiap tingkap, api merebak dengan cepat,” kata Zach Hastie, Juru pandu perjalanan berdekatan Zephyr Cove Stables.

“Api itu begitu panas dan ia telah menghasilkan asap yang kelihatan di udara,” katanya kepada The Associated Press.

Guevin berkata sejumlah rakyat dan pekerja lain di atas kapal dalam keadaan selamat.

Beliau berkata beberapa pekerja yang mengalami kecederaan adalah mereka yang berada di atas dek kapal bersama pemandu apabila kebakaran itu tercetus. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA