Dua kumpulan sertai perjanjian damai

BANGKOK, 13 Feb – Dua kumpulan pemberontak etnik hari ini menyertai proses perdamaian Myanmar yang telah lama ditangguhkan, satu langkah kecil ke depan dalam mengakhiri perselisihan perdebatan selama beberapa dekad. Kumpulan utama lain terus mengekalkan jarak mereka.

Penandatanganan Perjanjian Gencatan Menyeluruh Negara di ibu negara Myanmar, Naypyitaw oleh Parti Negara Mon Baharu dan Kesatuan Demokratik Lahu itu adalah yang pertama sejak lapan kumpulan asal bergabung pada tahun 2015 di bawah pemerintahan tentera sebelumnya. Kerajaan awam Aung San Suu Kyi, yang mengambil alih kuasa pada 2016, mengejar proses itu.

Kerajaan berharap untuk mencapai gencatan senjata menyeluruh dengan semua kumpulan, tetapi yang terbesar dan paling kuat, terutama Kachin dan Shan, tidak menandatangani, mendesak mahukan penyelesaian politik menyeluruh sebelum menandatangani perjanjian. Pertempuran berat terus berlaku berselang-seli di kawasan-kawasan yang ditakluki oleh Kachin dan Shan.

Pegawai kerajaan yang menandatangani perjanjian hari ini termasuk ketua tentera, presiden dan Penasihat Negeri Aung San Suu Kyi, pemimpin tertinggi negara itu. Dalam ucapan pada majlis menandatangani perjanjian, Suu Kyi berkata: “Marilah kita mengambil satu langkah yang berani ke depan. Meninggalkan senjata kita, mari kita berjumpa di meja bulat rundingan dan cuba membincangkan dengan jelas seperti ahli keluarga.”

“Dengan organisasi yang belum menandatangani NCA, kami akan berusaha untuk mengurangkan konflik bersenjata dengan menemui mereka dan mencari penyelesaian,” katanya.

“Kami akan berusaha untuk membawa semua organisasi ini di bawah payung NCA dan mendesak mereka untuk menyertai dialog politik.”

Selepas mengambil jawatan, Suu Kyi menubuhkan Persidangan Keadilan Ke-21 Abad ke-21, yang telah bertemu dua kali dan dijangka bertemu semula bulan depan.

Persidangan ini bertujuan untuk membawa kesepakatan gencatan senjata ke dalam dialog politik, tetapi pemimpin etnik mengatakan ia telah gagal memenuhi harapan mereka.

“Persidangan perdamaian itu hanya mempamerkan upacara,” kata Mejar Thar Aik Kyaw dari Tentera Pembebasan Kebangsaan Ta’ang, salah satu kumpulan bersenjata yang belum menandatangani perjanjian damai.

“Kerajaan tidak mempunyai kemampuan untuk menyelesaikan konflik di wilayah etnik.”

Kumpulan hak dan pakar undang-undang mengatakan bahawa gencatan senjata kerajaan tidak mempunyai jaminan undang-undang untuk etnik minoriti dan pelanggaran hak asasi manusia. – AP