Dua lagi susp...

Dua lagi suspek serangan Brussels didakwa

BRUSSELS, 12 April (AP) – Pihak berkuasa Belgium berkata hari ini bahawa dua lagi lelaki telah didakwa dengan kesalahan berkaitan dengan pengeboman Brussels.

Pejabat Pendakwa Persekutuan Belgium itu berkata, suspek yang hanya dikenali sebagai Smail F. dan Ibrahim F., terlibat dalam menyewa sebuah apartmen di kawasan Etterbeek di Brussels yang berperanan sebagai tempat persembunyian pengebom yang menyerang kereta api bawah tanah Brussels bersama rakan sejenayah yang disyaki.

Enam belas mangsa maut dalam serangan 22 Mac, hari yang sama dalam pengebom bunuh diri turut membunuh 16 mangsa di lapangan terbang Brussels.

Seorang majistret penyiasat pada Isnin mengarahkan Smail F., lahir pada tahun 1984, dan Ibrahim F., lahir pada tahun 1988, yang dikenakan tuduhan atas turut serta dalam aktiviti-aktiviti kumpulan pengganas, pembunuhan pengganas dan cubaan membunuh pengganas sebagai pelaku, bersama pelaku atau rakan sejenayah, menurut pejabat pendakwa raya dalam satu kenyataan.

Polis mengawal dan membuat pencarian di kawasan rumah kejiranan di Etterbeek, Brussels, pada Sabtu lalu. – AP
Polis mengawal dan membuat pencarian di kawasan rumah kejiranan di Etterbeek, Brussels, pada Sabtu lalu. – AP

Pendakwa tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen, tetapi penyiaran negeri RTBF, memetik bentuk sumber maklumat yang tidak dinyatakan, melaporkan kedua-dua suspek adalah adik beradik, yang mana abangnya telah menyewa apartmen di Rue des Casernes, manakala adik membantu mengosongkan dan membersihkan apartmen itu berikutan serangan.

Polis Belgium telah menyiasat dan membuat pencarian di pangsapuri Etterbeek Sabtu lalu tetapi mendapati tiada senjata atau bahan letupan ditemukan.

Kenyataan daripada pendakwa raya berkata siasatan “masih diteruskan siang dan malam.”