Dua lelaki be...

Dua lelaki berlepas ke ISS

BAIKONUR, Kazakhstan, 20 April – Seorang warga Rusia dan seorang lagi rakyat Amerika telah berlepas dari kosmodrom Baikonur di Kazakhstan hari ini, dua orang yang pertama dihantar ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa selama lebih berdekad-dekad.

Kapal angkasa Soyuz MS-04 membawa veteran kosmonaut Rusia Fyodor Yurchikhin dan Jack Fischer dari NASA ke ruang udara dalam keadaan cerah pada jam 0713 GMT.

Agensi angkasa lepas Rusia, Roscosmos berkata pelancaran itu berjaya dan kru berkenaan dijangka tiba di ISS pada jam 1323 GMT. Pelancaran ke ISS yang dikendalikan itu biasanya melibatkan tiga anggota kru.

Namun Roscosmos mengumumkan tahun lepas bahawa pada masa hadapan hanya dua kosmonaut akan berada di ISS daripada sebaliknya tiga.

Agensi itu menjelaskan ia sedang merancang untuk mengurangkan kos dalam misi bekalan menjelang pemasangan modul baru untuk mengembangkan bahagian makmal orbit Rusia pada penghujung tahun 2017 atau awal 2018.

Kapal angkasa lepas MS-04 Soyuz membawa Fyodor Yurchikhin dan Jack David Fischer ke ISS pada 20 April. – AFP
Kapal angkasa lepas MS-04 Soyuz membawa Fyodor Yurchikhin dan Jack David Fischer ke ISS pada 20 April. – AFP

Dua lagi Rusia-Amerika, Yuri Malenchenko dan Edward Lu, membawa misi dua lelaki terakhir ke ISS, pada April 2003.

Yurchikhin dan Fischer akan ditetapkan untuk menyelesaikan misi lima bulan ke stesen dan akan menyertai tiga astronaut, termasuk Peggy Whitson dari NASA, dalam makmal orbit.

Dalam temu bual emosi bersama TV NASA, Fischer, bekas pilot pasukan udara AS berusia 43 tahun, berkata dia akan ‘memikirkan tentang ayah’ ketika dia memasuki ruang orbit.

Apabila ayahnya meninggal dunia akibat kanser, Fischer berkata ayahnya menggalakkan dirinya untuk mengejar impiannya menjadi seorang angkasawan. – AFP