Dua masjid Su...

Dua masjid Sunni dibom

HILLA, Iraq, 4 Jan (AFP) – Letupan menggegarkan dua masjid Sunni di tengah Iraq, di tengah-tengah kebimbangan perbalahan kaum berikut pelaksanaan hukuman mati Arab Saudi yang terdiri ulama Syiah terkenal, kata polis dan pegawai perubatan.

Kumpulan lelaki yang memakai pakaian seragam tentera meletupkan bahan letupan di dua masjid Sunni semalaman di rantau Hilla, selatan Baghdad, dan muadzin iaitu tukang azan solat orang Islam, ditembak mati berhampiran rumahnya di Iskandariyah, sumber berkata.

Di Hilla, kira-kira 80 kilometer (50 batu) selatan ibu negara, seorang pegawai polis berkata, masjid Ammar bin Yasser dalam kejiranan Bakerli dibom selepas tengah malam.

‘Selepas kita mendengar letupan itu, kami pergi ke temapt kejadian dan mendapati bahawa IED (alat letupan) telah ditanam di dalam masjid,’ kata kapten.

Sekumpulan lelaki mengerjakan solat di salah sebuah masjid Suni di Iraq. – Reuters
Sekumpulan lelaki mengerjakan solat di salah sebuah masjid Suni di Iraq. – Reuters

‘Penduduk berkata sekumpulan orang dengan pakaian seragam tentera menjalankan operasi ini, ‘kata beliau sambil menambah bahawa 10 buah rumah juga rosak oleh letupan.

Masjid Al-Fateh di sebuah kampung bernama Sinjar, di luar Hilla, turut rosak dalam keadaan yang sama. Kapten polis berkata, tiga atau empat lelaki dalam pakaian seragam tentera terlibat dalam pengeboman itu.

‘Mereka mengambil kesempatan daripada cuaca sejuk, dan keadaan persekitaran yang sunyi, ‘katanya.

Sumber perubatan berkata tiga orang cedera dalam letupan di Hilla.

Tiada pihak yang mengaku bertanggungjawab terhadap letupan tersebut, begitu juga pembunuhan berhampiran bandar Iskandariyah, kira-kira 40 kilometer di selatan Baghdad.

ARTIKEL YANG SAMA