Dua maut banj...

Dua maut banjir di Maryland

WASHINGTON, 1 Ogos – Kawasan rendah bersejarah di Ellicott City, Maryland, telah dimusnahkan oleh banjir malam Sabtu, membunuh dua orang dan menyebabkan kerosakan yang dahsyat ke atas rumah-rumah dan perniagaan, kata pegawai.

Seorang wanita Pennsylvania yang melawat bandar dengan keluarga beliau adalah salah seorang daripada mereka yang maut selepas kereta yang mereka naiki terperangkap dalam banjir dasyat dan dihanyutkan ke arah Sungai Patapsco, kata polis.

Eksekutif Howard County, Allan Kittleman memberitahu kepada The Associated Press menerusi telefon bahawa kemusnahan tersebut merupakan kejadian paling teruk sepanjang 50 tahun beliau tinggal di daerah ini, termasuk kejadian Hurricane Agnes pada tahun 1972, yang menyebabkan sungai melimpah ke tebing.

Hampir setiap rumah atau perniagaan di sepanjang jalan utama mengalami sekurang-kurangnya beberapa kerosakan, dan kos pembaikan boleh mencecah beratus-ratus juta dolar, katanya.

“Ia kelihatan seperti set filem bencana,’ kata Kittleman, seorang Republikan. ‘Kereta ada di mana-mana, kereta di atas kereta, di bahagian-bahagian jalan raya.”

Kesan daripada bencana banjir yang berlaku di Ellicott City, Maryland yang membunuh dua orang dan menyebabkan kerosakan yang dahsyat ke atas rumah-rumah dan perniagaan. – AFP
Kesan daripada bencana banjir yang berlaku di Ellicott City, Maryland yang membunuh dua orang dan menyebabkan kerosakan yang dahsyat ke atas rumah-rumah dan perniagaan. – AFP

Pekan ini, kira-kira 14 batu ke barat Baltimore, yang dilanda 6.5 inci hujan, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan, dan ia terjadi pada petang Sabtu.

Video yang disiarkan di media sosial menunjukkan banjir dihanyutkan dengan derasnya ke jalan-jalan utama di bandar ini.

Dalam satu video yang disiarkan ke laman Facebook, beberapa orang boleh dilihat berusaha untuk menyelamatkan beberapa orang dari sebuah kereta yang sedang melanda di jalan.

Polis Baltimore County mengenal pasti mangsa sebagai Jessica Watsula, 35, dari Lebanon, Pennsylvania, dan Yusuf Blevins, 38, Windsor Mill, Maryland.

Kedua-dua mereka berada di dalam kenderaan dan maut akibat lemas kerana banjir. – AP