Dua menteri b...

Dua menteri bersalah hina mahkamah

DHAKA, 27 Mac (AFP) – Mahkamah Tinggi Bangladesh hari ini mendapati dua orang menteri bersalah menghina mahkamah selepas mereka mengkritik ketua hakim negara, menimbulkan keraguan tentang masa depan mereka dalam kabinet.

Mahkamah telah mendenda kedua-dua ahli undangan itu 50,000 taka setiap seorang, dengan hukuman penjara tujuh hari jika mereka gagal membayar penalti.

Menteri Hal Ehwal Makanan Qamrul Islam dan Menteri Hal Ehwal Perang Pembebasan AKM Mozammel Haq telah secara terbuka mengkritik Ketua Hakim SK Sinha awal bulan ini.

Mereka memintanya supaya menjauhi kes rayuan yang melibatkan ketua tertinggi pejuang Islam yang dijatuhi hukuman mati atas jenayah perang.

Mahkamah berkata kenyataan mereka itu sama seperti dengan campur tangan dalam badan kehakiman, menurut laporan dalam edisi online akhbar harian Bengali, Prothom Alo.

“Mereka bersedia memohon maaf tanpa syarat. Tetapi mahkamah menolak permohonan mereka dan mendenda mereka 50,000 taka setiap seorang,” Abdul Baset Majumdar, peguam Islam memberitahu para pemberontak.

Mahkamah Tinggi telah meminta mereka supaya menerangkan ‘penghinaan dan ulasan sangat membenci,” yang menjejaskan maruah dan prestij Mahkamah Tinggi dan pejabat ketua hakim.”

Peguam Negara Mahbubey Alam berkata kabinet, yang diterajui Perdana Menteri Sheikh Hasina, kini akan membuat keputusan sama ada ia akan mengekalkan mereka sebagai menteri di sebalik penyabitan mereka itu.

Mahkamah Tinggi menyokong hukuman mati ke atas ketua pejuang Islam itu.

Para pengkritik berkata ulasan para menteri itu bertujuan memberi tekanan ke atas mahkamah sebelum keputusan rayuan pejuang Islam itu.