Dua militan m...

Dua militan maut selepas berbalas tembak di Narathiwat

NARATHIWAT, 3 Julai – Dua militan dipercayai anggota unit Runda Kumpulan Kecil (RKK) maut dalam kejadian berbalas tembakan dengan pasukan keselamatan di Narathiwat.

Ketua Renjer Ke-46 Kol Pasit Chanlekha berkata, kejadian pada 11.30 pagi semalam itu berlaku di sebuah rumah di Kampung Uyi Mukim Lalot, daerah Rusak di sini.

“Menerusi maklumat perisikan yang diperoleh, pasukan keselamatan telah mengepong rumah berkenaan dan meminta tiga lelaki berada dalam rumah itu supaya menyerah diri, tetapi mereka enggan dan menyebabkan berlakunya insiden berbalas tembakan selama 30 minit,” katanya di sini hari ini.

Katanya, pasukan keselamatan turut meminta bantuan imam di kampung berkenaan untuk menasihatkan tiga lelaki berkenaan supaya menyerah diri tetapi permintaan beliau tidak dipenuhi.

Menurut Pasit, selepas insiden berbalas tembak itu tamat, pasukan keselamatan telah menemukan dua mayat anggota militan itu dikenali sebagai Ali Sulong, 23, dan Abulasae Sikat, 35, serta senjata api M-16 dan Ak-47.

Anggota militan yang ditahan pula dikenali sebagai Mohamad Bulat, 25, katanya.

Dalam kejadian berasingan pada 4.30 semalam, dua anggota tentera cedera ringan selepas sebutir bom yang meletup di Jalan Narathiwat-Pattani terkena dua trak membawa anggota tentera pulang daripada pertempuran di Rusak.

Sementara itu, pihak Pusat Pemerintahan Operasi Keselamatan Dalam Negeri ke-4 (ISOC4) semalam berkata ia akan mengadakan siasatan tentang dakwaan dua anggota renjer daripada Kompeni Renjer Ke-33 melakukan hubungan seks dengan dua wanita tempatan dua hari lepas. – Bernama