Dua pengawal ...

Dua pengawal revolusi Iran terbunuh – Tasnim

DUBAI, 14 Okt – Dua pegawai kanan Pengawal Revolusi Iran terbunuh semasa memerangi militan Negara Islam di Syria, agensi berita Tasnim Iran melaporkan, lebih awal daripada serangan yang dirancang oleh tentera Syria sokongan Tehran.

Mejar Jeneral Farshad Hasounizadeh dan Brigadier Hamid Mokhtarband, komander Pengawal Revolusi Corps Islam (IRGC) maut dalam serangan pada Isnin lalu, Tasnim melaporkan lewat kelmarin. Dan Ia tidak mengatakan tempat di mana mereka berjuang.

Iran telah menghantar beribu-ribu tentera ke Syria sejak beberapa hari lalu untuk meningkatkan serangan darat yang dirancang oleh tentera Syria terhadap pemberontak di Aleppo, dengan sokongan serangan oleh tentera udara Rusia, dua pegawai kanan serantau memberitahu wartawan.

Kerajaan Presiden Bashar al-Assad telah dihujani oleh serangan udara Rusia selama dua minggu dan Kremlin mengatakan ia menyasarkan kumpulan Negara Islam. Amerika Syarikat berkata mereka juga menyasarkan kumpulan pemberontak lain.

Satu lagi komander Pengawal kanan Revolusi, Hossein Hamedani telah terbunuh minggu lepas berhampiran Aleppo.

Tehran adalah sekutu serantau utama Assad yang telah memberikan sokongan dari segi ketenteraan dan ekonomi semasa perang saudara Syria yang kini memasuki tahun kelima. – Reuters