Dua pertiga p...

Dua pertiga pedofilia dikenali kanak-kanak

KUALA LUMPUR, 9 Jun – Manusia pedofilia adalah ibarat ular yang bersarang di dalam rumput.

Makhluk ganas ini sukar dikenal pasti sehinggalah mereka menampakkan wajah sebenar dan menyerang kanak-kanak. Dua pertiga daripada pedofilia dikenali kanak-kanak kerana mereka selalunya menyamar sebagai sukarelawan dengan agensi yang berkhidmat untuk kanak-kanak, kata Persatuan Paediatrik Malaysia (MPA) dan Kolej Paediatrik Malaysia.

Menurut persatuan itu, pedofilia akan memperlihatkan diri masing masingsebagai manusia yang boleh dipercayai agar mereka sentiasa dapat mendampingi mangsa. “Statistik menunjukkan bahawa anak anda lebih berisiko dengan seseorang yang mereka kenali berbanding seseorang yang langsung tidak mereka kenali,” kata dua persatuan itu dalam kenyataan bersama, di sini hari ini.

Ini berikutan sabitan kesalahan pedofilia Britain, Richard Huckle, yang melakukan penderaan seksual terhadap 191 kanak-kanak, 22 daripadamereka kanak-kanak Malaysia.

Menurut kenyataan itu, kebanyakan pedofilia berada dalam kalangan masyarakat seperti jiran, aktivis agama, pengasuh bayi, guru dan malah, anggota keluarga sendiri. Katanya, kewujudan manusia durjana itu tidak boleh dinafikan dan mereka sukar dikenal pasti kerana pedofilia tidak memiliki ciri-ciri khusus.

“Pihak berkuasa kebajikan dan pihak lain yang mengendalikan rumah kanak-kanak perlu mencari satu sistem penapisan bagi memastikan mereka yang bakal menjadikan kanak-kanak sebagai mangsa ini, tidak diambil bertugas.

“Kanak-kanak perlu diajar tentang peraturan asas mengenai orang tidak dikenali seperti jangan sekali-kali menerima pemberian oleh orang tidak dikenali atau mendekati orang yang tidak dikenali,” katanya.– Bernama