Dua terbunuh ...

Dua terbunuh dalam bedilan di sempadan Yaman

RIYADH, 7 Feb – Seorang anggota tentera Saudi dan seorang awam telah terbunuh dalam pembedilan rentas sempadan dari kawasan kawalan pemberontak di utara Yaman, menurut pihak berkuasa lewat kelmarin.

Sebuah peronda Saudi terkena bedilan itu pada pagi kelmarin di rantau barat daya Assir, mengorbankan tenteranya, kementerian dalaman berkata dalam satu keterangan yang dikendalikan oleh agensi berita negara SPA.

Lewat hari itu, di barat daya bandar Najran telah dibedil, mengakibatkan kematian seorang penduduk asing, menurut seorang jurucakap pertahanan awam dalam satu keterangan pada SPA.

Kira-kira 90 orang awam dan tentera telah terkorban daripada bedilan dan pertempuran di sepanjang sempadan sejak Mac tahun lepas, apabila pakatan tentera yang diterajui Saudi memulakan tindakan udara dan darat di Yaman.

Beberapa bedilan dilancarkan di kawasan yang ditakluki pemberontak di utara Yaman. – Reuters
Beberapa bedilan dilancarkan di kawasan yang ditakluki pemberontak di utara Yaman. – Reuters

Pakatan tersebut menyokong kerajaan Yaman dalam satu bidaan untuk menolak pemberontak Syiah Huthi yang disokong Iran yang menakluki Sanaa pada September 2014.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan lebih daripada 6,100 orang telah terbunuh dalam konflik itu sejak bulan Mac, kira-kira separuh daripada adalah orang awam, dan kira-kira 30,000 orang cedera. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA