Duncan umum b...

Duncan umum bersara dari NBA

LOS ANGELES, 12 Julai – Penyerang sensasi San Antonio Spurs, Tim Duncan, salah seorang pemain terbaik dalam sejarah NBA, mengumumkan persaraannya semalam, menamatkan kecemerlangan kerjaya 19-musim yang termasuk lima gelaran liga.

Pemain berusia 40 tahun itu, yang telah dipilih sebagai pilihan keseluruhan pertama dalam rangka NBA pada tahun 1997, menghabiskan keseluruhan kerjayanya dengan Spurs – anomali dalam liga di mana pemain sering menukar pasukan.

Spurs layak ke pertandingan dalam setiap satu daripada 19 musim bersama beliau.

“Tim Duncan adalah salah sorang pemain yang paling dominan dalam sejarah NBA,” kata Pesuruhjaya Persatuan Bola Keranjang Kebangsaan, Adam Silver, sambil menambah bahawa Duncan “tidak mementingkan diri dan menjadikannya seorang rakan sepasukan yang tekad.”

“Selama dua dekad Tim mewakili Spurs, bandar San Antonio dan liga dengan semangat dan kelas.”

Duncan, bersama-sama dengan Tony Parker dan Manu Ginobili, membentuk salah satu daripada trio paling berjaya dalam sejarah NBA. Mereka memegang rekod liga untuk kemenangan musim biasa (575) dan kemenangan postseason (126).

Gambar fail 18 Jun 2014 menunjukkan reaksi Duncan selepas menjulang gelaran NBA di San Antonio. - AP
Gambar fail 18 Jun 2014 menunjukkan reaksi Duncan selepas menjulang gelaran NBA di San Antonio. – AP

Duncan dan jurulatih Spurs, Gregg Popovich juga membentuk duo dinamik, iaitu kemenangan paling berjaya dilakukan oleh seorang duo pemain-jurulatih di 1001.

Duncan, pemenang tiga kali NBA Akhir MVP dan dua musim biasa MVP, yang diketuai San Antonio mempertahankan kejuaraan pada tahun 1999, 2003, 2006, 2007 dan 2014.

Spurs mencatatkan rekod 1,072-438 musim-biasa sejak bersama Duncan – yang terbaik daripada 19 tahun jangka dalam sejarah liga.

Berita mengenai Duncan cepat mula trending di Twitter, dengan hashtag #ThankYouTD.

“Musim 19. Lima ring. satu pasukan. #ThankYouTD,” Spurs menulis dalam tweetnya semalam.

Beliau secara purata mengumpul 19 mata dan 10.8 rebound setiap permainan sepanjang kerjayanya. Tetapi kempen musim lalu terganggu oleh kecederaan lutut dan dia bermain dalam 61 perlawanan.

San Antonio telah ditewaskan dalam pertandingan musim lalu oleh Oklahoma City Thunder. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA