Dunia nanti k...

Dunia nanti kejutan dari Apple

SAN FRANCISCO, 9 Sept – Dunia teknologi hari ini akan menumpukan ke atas Apple, menjangka versi baru iPhone yang didambakan syarikat itu tetapi berharap bagi keajaiban dalam bentuk inovasi yang tidak dijangka.

Apple terus berdiam diri walaupun khabar angin terus bertiup mengenai apa yang ada dalam kedai itu pada acara media San Francisco akan datang.

Analisis dan bahagian dalaman industri meramalkan bahawa Apple akan mendedahkan iPhone bersama rombakan Apple TV yang mungkin memberikan isyarat ke dalam sektor saluran televisyen di atas talian yang didominasi oleh Netflix.

Dalam gaya enigma, Apple memberikan sedikit masa dan tempat acara. Pengemaskinian terhadap barisan iPhone digambarkan perkara yang pasti, sejak syarikat itu memiliki paten melakukannya pada setiap September.

Peningkatan dijangka akan melibatkan pemprosesan lebih pantas dan kamera lebih baik.

Apple tetap berdiam ketika ramai yang menjangkakan versi baru iPhone yang bermula hari ini.
Apple tetap berdiam ketika ramai yang menjangkakan versi baru iPhone yang bermula hari ini.

Model-model iPhone yang baru mungkin juga mempamerkan teknologi “sentuhan kuat” yang digunakan dalam Apple Watch, yang membenarkan pengguna untuk mengawal peranti berdasarkan bagaimana kerasnya skrin ditekan.

Telefon iPhone masih lagi jualan hangat, diambil kira bagi keuntungan Apple, tetapi pengemaskinian adalah diperlukan untuk mengekalkan iPhone “di bahagian teratas longgokan” dalam persaingan pasaran telefon pintar, menurut penganalisis Gartner, Van Baker.

Apple secara konsisten menarik pasaran dengan iPhone baru tepat pada masanya bagi musim percutian penting. Satu lagi bintang yang dijangka mungkin Apple TV, yang mungkin mendapatkan App Store dibuka kepada pemaju luar dan mungkin fokus ke atas permainan, dalam cabaran kepada konsol permainan video.

TV Apple generasi ketiga diperkenalkan lebih tiga tahun lalu. Syarikat yang berpangkalan di California telah lama mengurangkan kepentingan Apple TV sebagai “hobi” selepas versi asal dikeluarkan pada 2007.

“Akhirnya ia mengunjungi semula hobi mereka, Apple TV,” kata penganalisis Forrester, Frank Gillett. – AFP