Dustin dahaga...

Dustin dahagakan lebih banyak kejayaan

SPRINGFIELD, Amerika Syarikat (AS), 28 Julai – Pemain nombor dua dunia, Dustin Johnson akhirnya memenangi gelaran pertamanya pada Terbuka AS bulan lalu. Sekarang bintang dari AS itu merasa dahaga bagi lebih banyak kejayaan pertandingan utama.

“Sudah pasti. Ya. Ia tidak berubah,’ kata Johnson mengenai keinginannya memenangi pertandingan pertama. ‘Saya mahu menang. Saya mahu memenangi setiap pertandingan utama. Mungkin lebih banyak hasrat untuk mendapatkan yang kedua.”

Johnson, yang dikenali bagi gaya sederhana dan tenang dalam menghadapi bencana, telah bertukar untuk menjulang mahkota utama kedua bermula hari ini di Kejohanan PGA ke 98 di padang Baltusrol dengan 7, 428 ela, padang yang disukainya pada pandangan pertama.

“Ia diletakkan dengan baik bagi saya untuk membuat pukulan,’ kata Johnson. ‘Ia begitu panjang. Anda perlu memukulnya secara lurus. Sudah pasti satu yang menarik untuk berada dalam fairways. Permukaan padang adalah kasar dan tebal. Tetapi saya suka dengan bentuk lubang, green besar dengan banyak cerun di atasnya.”

Dustin ketika membuat pukulan tee di lubang ke-17 semasa latihan menjelang Kejohanan Golf PGA Championship di Kelab Golf Baltusrol di Springfield, N.J., semalam. – AP
Dustin ketika membuat pukulan tee di lubang ke-17 semasa latihan menjelang Kejohanan Golf PGA Championship di Kelab Golf Baltusrol di Springfield, N.J., semalam. – AP

Johnson berpeluang untuk memintas Jason Day dari Australia bagi rangking nombor satu dunia minggu ini. Kejayaan dan yang teruk dari persaingan dua hala bagi tangga kedua oleh Day atau penyudah secara perseorangan di tempat kedua oleh Johnson dan Day berada di kedudukan ke-29 atau lebih teruk akan meletakkan pemain dari AS itu, 32, di tangga teratas.

“Ia bukanlah dalam fikiran saya,’ kata Johnson mengenai motivasi rangking tambahan.

‘Saya hanya cuba untuk membuat pukulan terbaik yang mungkin. Jika pada akhir minggu, jika saya berada di kedudukan teratas dan mendapatkan nombor satu, jelas ia adalah hebat dan menjadi pencapaian besar.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA