Duterte mahu ...

Duterte mahu hukuman mati bagi balas dendam

MANILA, 27 Jun (AFP) – Presiden baru Filipina Rodrigo Duterte pada hari ini mengecam pekempen hak asasi manusia “bodoh”, tatkala beliau mempertahan-kan perangnya ke atas jenayah dan menekankan hukuman mati adalah untuk balasan.

Duterte menyampaikan ucapan panjang lebar di selatan kampung halamannya Davao untuk menegaskan wawasannya untuk negara sebaik sahaja beliau mengangkat sumpah pada Khamis, dengan tumpuan diberikan pada rancangan kontroversinya untuk memerangi jenayah.

“Kumpulan hak asasi manusia berkenaan, ahli kongres, betapa bodohnya kamu,” kata Duterte, tatkala beliau menekankan kritikan mereka tentang rancangan beliau untuk mengenakan perintah berkurung lewat malam ke atas kanak-kanak yang sedang dijalankan di jalan raya dan memperkenalkan semula hukuman mati.

“Saya percaya dalam balasan. Kenapa? Anda harus bayar. Apabila kamu membunuh seseorang, rogol, kamu patut mati,” kata beliau.

Duterte, 71, memenangi pilihan raya presiden pada bulan lalu selepas berkempen berdasarkan platform untuk menamatkan jenayah berleluasa, mengingatkan bahawa Filipina menghadapi ancaman menjadi sebuah negara narko.

Beliau berjanji bahawa berpuluh ribu orang akan mati, dengan anggota keselamatan diberikan arahan menembak untuk bunuh.