Duterte nafi ...

Duterte nafi kutuk Obama

JAKARTA, Indonesia, 9 Sept – Presiden Filipina, Rodrigo Duterte berkata kepada Presiden Barack Obama semasa pertemuan mereka di Laos hari ini bahawa dia tidak pernah mengutuknya.

Dalam rangka lawatan ke Indonesia, Duterte memberitahu kepada masyarakat Filipina bahawa “Presiden Obama, saya Presiden Duterte Saya tidak pernah membuat kenyataan itu.”

Katanya, Obama menjawab: “orang saya akan bercakap kepada anda,’ dan dia menjawab ‘OK’

Duterte menyalahkan media kerana memutarbelitkan kata-katanya, dengan berkata beliau mengungkapkan “son of bitch” tetapi ia tidak ditujukan kepada Obama.

Sebelum ke Laos untuk sidang kemuncak serantau, Duterte berkata pada Isnin bahawa Obama tidak perlu mempersoalkannya mengenai jumlah kematian yang semakin meningkat dalam perang dadah, yang telah dikritik di luar negara dan oleh lawan Duterte di Filipina. Lebih daripada 2,800 pengedar dan pengguna dadah yang disyaki telah terbunuh sejak Duterte mengambil alih jawatan.

Ditanya bagaimana beliau akan menjelaskan pembunuhan kepada Obama, katanya dalam jawapan yang panjang bahawa Filipina telah lama terhenti menjadi tanah jajahan Amerika Syarikat dan dia tidak mempunyai pemilik melainkan orang-orang Filipina.

Obama membatalkan pertemuan dengan Duterte di Laos tetapi kedua-dua bertemu secara tidak rasmi pada hari Rabu di sebuah bilik sebelum menghadiri majlis makan malam gala.

Duterte, yang memegang jawatan presiden pada bulan Jun, mempunyai hubungan tidak selesa dengan Amerika Syarikat, perjanjian sekutu lama negaranya.

Beliau berkata akan merangka dasar luar yang tidak bergantung kepada Amerika Syarikat, dan telah berpindah untuk mengurangkan ketegangan dengan China berhubung tuntutan wilayah.

Beliau juga berkata menunjukkan gambar kekejaman semasa kempen perdamaian AS di selatan Filipina pada awal abad yang lalu di Sidang Kemuncak Asia Timur di Laos yang termasuk Obama, untuk menghentikan kritikan ke atas pelanggaran hak asasi manusia dalam perang dadah yang tidak dibenarkan. – AP