Duterte tolak permintaan siasatan akaun banknya

MANILA, Filipina, 13 Sept – Presiden Filipina menolak satu permintaan daripada pengkritiknya yang paling lantang untuk mengeluarkan butiran-butiran bank akaunnya dalam membantah dakwaan-dakwaan bahawa dia memiliki sejumlah wang yang tidak diisytiharkan.

Presiden Rodrigo Duterte berkata dalam satu sidang media hari ini bahawa jika pihak pembangkang Senator Antonio TrillanesIV ingin “mendapatkan bukti, jangan dapatkannya dari mulut saya. Adakah anda bodoh? Buat apa saya berbuat sedemikian?”

Trillanes pada awalnya mendakwa Duterte memiliki kekayaan yang tidak dapat dijelaskan ketika kempen presiden tahun lepas. Dalam bulan Februari, dia secara terbuka membangkitkan semula isu itu kerana dia berkata Duterte belum lagi mendedahkan butiran-butiran mengenai lebih daripada 2 bilion pesos (AS$39 juta) yang didakwa disimpan dalam akaun-akaun bank ketika menjawat jawatan datuk bandar.

Presiden Filipina, Rodrigo Duterte. – AFP

Duterte secara tidak sengaja membawa isu ini kembali ke fokus awam apabila dia mendakwa Trillanes memiliki beberapa akaun bank bersama yang tidak diisytiharkan bersama orang-orang Cina yang tidak dikenal pasti di Hong Kong, Malaysia, Australia dan Amerika Syarikat.

Trillanes menafikannya dan menandatangani sedozen pengecualian untuk pihak berkuasa membuat penyiasatan ke dalam akaun-akaun bank yang didakwa dan meminta Duterte pun melakukan seumpamanya. – AP