Ebola: 700 or...

Ebola: 700 orang dikuarantin

Freetown, 15 Sept (AFP) – Pihak berkuasa Kesihatan di Sierra Leone berkata, hampir 700 orang telah dikuarantinkan dalam usaha untuk membendung wabak baru Ebola yang membunuh seorang gadis berusia 16 tahun.

Remaja itu meninggal dunia Ahad lepas di pinggir luar bandar kota Makeni, di wilayah utara yang tidak mencatatkan satu kes virus maut dalam hampir enam bulan.

“Lebih 680 orang di Kampung Robureh kini di bawah kuarantin 21 hari,” Amadu Thullah, jurucakap pusat maklum balas Ebola tempatan memberitahu wartawan.

Pusat itu berkata mereka yang dikunci termasuk ibu bapa, saudara-mara dan rakan-rakan beliau.

Seorang gadis berusia 16 tahun mati akibat Ebola di bandar Sierra Leone utara Makeni. – AFP
Seorang gadis berusia 16 tahun mati akibat Ebola di bandar Sierra Leone utara Makeni. – AFP

“Mereka telah diklasifikasikan sebagai berisiko tinggi walaupun mereka tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda dan gejala penyakit ini,” kata jurucakap Kementerian Kesihatan Seray Turay.

Kematian kanak-kanak itu dua minggu lalu selepas seorang peniaga makanan, 67, telah dibunuh oleh demam tropika di daerah jiran Kambia, tetapi kedua-dua wabak tidak dikaitkan.

Pusat Respons Ebola Negara (NERC) berkata 1,524 orang berada dalam kuarantin di kedua-dua daerah.

Tiada kes baru telah direkodkan dalam lebih daripada dua minggu, yang membolehkan Sierra Leone untuk menyertai jiran Liberia dalam kira-kira untuk diisytiharkan bebas dari Ebola.