Ecuador ikat ...

Ecuador ikat Brazil 0-0

PASADENIA, Amerika Syarikat, 5 Jun – Brazil terjejas dengan jaringan kontroversi yang dibatalkan ketika mereka melepaskan beberapa peluang dalam perlawanan yang berkesudahan seri 0-0 menentang Ecuador dalam perlawanan pembukaan Kumpulan B, Copa America awal pagi tadi.

Biarpun menyaksikan pasukan mereka hampir menjaringkan gol beberapa kali, penyokong pasukan Selecao terpaksa berpuas hati bagi satu mata ketika juara lapan kali itu kehilangan momentum pada separuh masa kedua di Rose Bowl, Pasadena.

Perlawanan itu dibayangi oleh keputusan garisan yang kontroversi pada minit ke-66 ketika penjaga garisan Brazil, dalam keadaan terkial-kial daripada hantaran lintang Miller Bolanos ke gawang sendiri.

Bola dikatakan sudah keluar sebelum ia sampai kepada penjaga gol Roma, yang mencetuskan kemarahan daripada skuad Ecuador, yang berkata keputusan itu adalah salah dan menjejaskan kemenangan mereka.

“Saya melihatnya 25 kali dalam video sebentar tadi dan bola belum lagi keluar- -mungkin 65 peratus tetapi tidak sepenuhnya,” kata ketua jurulatih Ecuador, Gustavo Quinteros.

Pemain Ecuador dikawal rapat oleh pertahanan Brazil. – AFP
Pemain Ecuador dikawal rapat oleh pertahanan Brazil. – AFP

pg22_160606_a

“Penjaga garisan sendiri tidak pasti walaupun dia berada hanya 50 meter,” jelas ketua jurulatih Bolivia itu, yang menambah “malangnya pengadil sekali lagi melakukan kesilapan dalam memihak pasukan yang lebih kuat.”

Pengurus pasukan Brazil, Dunga berkata dia tidak cukup hampir untuk menilai sama ada jaringan itu seharusnya dibenarkan, dan terus mendakwa Ecuador membuang masa.

“Kami cuba untuk memenangi perlawanan dari awal lagi, dalam cara yang berbeza. Penjaga gol dari Ecuador sejak separuh masa pertama membuang masa,” dia memberitahu wartawan selepas wisel penamat.

Perlawanan itu bermula dengan tempo yang tegang dengan beberapa peluang sama ada di depan penonton seramai 53, 158 yang kecewa yang memenuhi hanya setengah dari stadium, tempat bagi kemenangan Piala Dunia Brazil pada tahun 1994 ke atas Itali.

Kedua buah pasukan bersedia bagi kehangatan tetapi dengan keadaan suhu panas selatan California dilihat tenang ketika sepak mula kepada 78 darjah Fahrenheit (26 darjah Celsius).

Brazil beraksi tanpa pemain-pemain pilihan utama, terutamanya dengan kapten pasukan Neymar, dan mereka jelas merasakan kehilangan ketajaman pemain penyerang Barcelona itu. – AFP