Ecuador, Para...

Ecuador, Paraguay berkongsi mata

QUITO, 25 Mac – Ecuador seri 2-2 dengan Paraguay, hasil jaringan kontroversi gol penyamaan pada masa kecederaan Angel Mena.

Ecuador yang mencari ruang bagi melebarkan rekod bersih 100 peratus dari pembukaan empat perlawanan, dilihat mendahului perlawanan tetapi Paraguay kembali bangkit pada minit ke-19 dengan pimpinan sepakan Enner Valencia melalui dua gol daripada Dario Lezcano. Tetapi kesilapan Mena dalam perlawanan itu memberikan Ecuador kelebihan untuk meraih dan berkongsi mata dengan pasukan itu.

Kekalahan tersebut menyebabkan jurulatih Paraguay Ramon Diaz merasa tertekan.

“Setiap wartawan tahu bahawa gol kedua itu berada di luar gawang,” kata Diaz. “Ia memalukan kerana Ecuador mempunyai pasukan yang hebat dan seorang jurulatih yang hebat. Mereka tidak perlu untuk mendapatkan bantuan seperti ini. Kami berhak meraih tiga mata.” Gol masa kecederaan juga membuktikan ketegasan di La Paz, di mana Colombia meraih kemenangan 3-2 ke atas Bolivia hasil kebangkitan Edwin Cardona pada minit kedua pada masa kecederaan.

Raul ketika menjaringkan gol ke atas Venezuela di Stadium Nacional. – Reuters
Raul ketika menjaringkan gol ke atas Venezuela di Stadium Nacional. – Reuters
Pemain Ecuador, Martinez (kanan) ketika bersaing dengan Dario Lezcano dalam perlawanan Ecuador menetang Paraguay di Quito. – Reuters
Pemain Ecuador, Martinez (kanan) ketika bersaing dengan Dario Lezcano dalam perlawanan Ecuador menetang Paraguay di Quito. – Reuters

Colombia kelihatan telah mensia-siakan kemenangan mudah selepas Bolivia bangkit daripada ketinggalan 2-0 untuk menyamakan kedudukan 2-2 di Estadio Hernando Siles.

Tetapi hanya apabila Bolivians telah bersedia untuk meraikan titik yang selayaknya, Colombia telah mendahului untuk beraksi.

Sementara itu, di Lima, Peru memerlukan gol penyamaan pada masa kecederaan pemain gantian, Raul Ruidiaz untuk seri 2-2 dengan Venezuela.

Venezuela, masih mengekalkan kedudukan tanpa mata selepas empat perlawanan, kelihatan bersedia untuk kemenangan pertama selepas mendahului 2-0 menerusi Romulo Otero dan Mikel Villanueva.