Ecuador ujian...

Ecuador ujian getir Chile

MONTEVIDEO, 5 Okt – Chile menghadapi kunjungan sukar ke Ecuador esok ketika mereka berusaha untuk mengembalikan kempen kelayakan Piala Dunia 2018 ke landasan tepat di gelanggang di mana mereka tidak pernah menang.

Selepas lapan pusingan kempen kelayakan Amerika Selatan, juara Copa America dua kali itu berada di tangga ketujuh, ketinggalan dua mata dari Ecuador yang berada di tangga kelima.

Kegagalan skuad Chile yang dipenuhi pemain bintang untuk menguasai pesaing adalah salah satu kejutan terbesar kelayakan sehingga kini.

Dengan kemenangan berturut-turut dalam Copa America pada 2015 dan 2016, Chile adalah kuasa dominan dalam persaingan bola sepak Amerika Selatan setahun lalu.

Bagaimanapun, biarpun menghubungi pemain seperti Alexis Sanchez, Arturo Vidal dan Claudio Bravo, Chile melalui kesukaran daripada kekecewaan kepada seterusnya setakat ini.

Bulan lalu mereka tewas kepada Paraguay 2-1 di Asuncion dan kemudian terikat seri 0-0 dengan Bolivia di tempat sendiri di Santiago.

Sementara itu, masih terdapat banyak masa bagi Chile untuk menukar kempen itu, mereka tidak dapat untuk tewas lagi dalam apa yang dijangka persaingan sengit bagi merebut tempat.

Jurulatih Chile, Juan Antonio Pizzi menghubungi semula Jorge Valdivia berikutan penyingkiran 10 bulan sementara Bravo, Sanchez dan Vidal dijangka akan bermula di Estadio Olimpico Atahualpa, Quito yang mana terletak sekitar 9,000 kaki atas paras laut.

Chile, seperti kebanyakan pengunjung ke stadium itu, kerap bergelut dalam keadaan udara yang nipis dan setakat ini belum memenangi perlawanan di arena itu.

Ecuador, sementara itu, berada dalam perlawanan itu untuk mendapatkan semula kemenangan mereka. Selepas memulakan kelayakan dengan empat kemenangan, Ecuador hanya meraih satu mata dari empat perlawanan lalu mereka. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA