EDF Perancis ...

EDF Perancis beli firma tenaga China

PARIS, 12 Julai – Syarikat tenaga Perancis milik kerajaan EDF berkata hari ini ia telah mengambil saham majoriti dalam firma China yang berpangkalan di Hong Kong UPC Asia Wind Management (AWM), sekali gus menambah lagi pelbagai aktiviti di China.

EDF, yang tidak mendedahkan apa yang telah dibayarnya untuk 80 peratus saham dalam AWM, cawangan tempatan UPC China, telah pun mempunyai aktiviti nuklear di China, serta kehadiran dalam terma dan hidraulik.

Dana pelaburan AS Tabung Pelaburan Global (GEF) akan mengekal 20 peratus saham AWM, kata EDF, yang pada tahun lalu menggelar China pusat graviti industri tenaga global.

Firma Perancis itu, yang memaparkan pandangannya mengenai China sebagai pasaran pertumbuhan utama, hadir di kebanyakan bandar China, terutamanya dengan saham dalam kilang nuklear di Taishan di selatan.

“Cita-cita kami adalah untuk mempercepat pengeluaran elektrik karbon rendah kami, disebabkan gabungan tenaga pelbagai di mana nuklear dan tenaga yang boleh diperbaharui saling melengkapi,” kata CEO EDF Jean-Bernard Levy.

“Perkembangan kami dalam pasaran berpotensi tinggi seperti China bersesuaian dengan dinamik ini,” tambah beliau dalam satu kenyataan.

Persekitaran pertumbuhan tinggi China baru-baru ini telah melihat penggunaan tenaga meningkat mendadak dalam beberapa tahun ini dan karbon kini mempunyai 70 peratus saham dalam gabungan. – AFP