EgyptAir kesa...

EgyptAir kesan isyarat kotak hitam

KAHERAH, 2 Jun – Sebuah kapal Tentera laut Perancis telah mengesan isyarat peranti pendengar dari laut dalam daripada salah satu kotak hitam yang boleh menjelaskan mengapa pesawat EgyptAir itu terhempas di Mediterranean, penyiasat berkata, hari ini.

Ia dijangka sekurang-kurangnya satu minggu lagi sebelum robot bawah air boleh dapat memulihkan dua sistem perakam penerbangan A320 Airbus yang terhempas bersama 66 orang di atas kapal dalam penerbangan dari Paris ke Kaherah pada 19 Mei lalu.

Data perakam digital penerbangan itu mengumpulkan maklumat mengenai kelajuan, ketinggian dan arah kapal terbang, manakala perakam suara kokpit menjejaki perbualan dan bunyi lain dalam kabin juruterbang.

Isyarat yang telah diambil oleh kaji selidik kapal Laplace Perancis yang menggunakan sistem pengesanan akustik mendengar ‘ping’ yang dipancarkan oleh perakam penerbangan itu, kata Agensi Keselamatan Penerbangan Perancis BEA.

“Pengesanan isyarat ini adalah langkah pertama,” kata pegawai BEA Remi Jouty.

Kementerian Penerbangan Awam Mesir telah mengumumkan penemuan potensi sebelum ini, berkata isyarat telah “dianggap dari salah satu perakam data”.

Tentera laut Perancis, dalam satu kenyataan berkata, perakam penerbangan masih perlu tepat berada pada kedalaman yang dianggarkan seluas 3,000 meter (10,000 kaki).

Sebahagian daripada bangkai pesawat telah ditarik dari Mediterranean bersama-sama dengan barang-barang penumpang jet, yang terhempas di antara pulau Yunani Crete dan pantai Mesir.

Tiada mangsa yang terselamat dijumpai dari penerbangan MS804. – AFP