‘Ekonomi berk...

‘Ekonomi berkongsi’ wujudkan teka-teki

WASHINGTON, 9 Ogos (AFP) – Mereka memandu untuk Uber, menghantar barang-barang runcit bagi Instacart, membuat kerja suruhan untuk TaskRabbit dan menyewa bilik kosong di Airbrib.

Adakah ini para peserta baru yang memberi kuasa dalam “ekonomi berkongsi” atau para pekerja dieksploitasi oleh syarikat-syarikat teknologi yang cukup dibiayai?

Itu adalah soalan terbuka ketika berjuta-juta orang berpindah dari pekerjaan biasa kepada pekerjaan bebas, yang memberikan mereka lebih kebebasan, tetapi tanpa rangkaian keselamatan sosial pekerja-pekerja.

Kira-kira 18 juta pekerja Amerika Syarikat kini meraih bahagian besar atau kesemua pendapatan mereka di luar pekerjaan biasa dan 12.5 juta lagi melakukan kerja bebas sambilan, menurut MBO Parnters, sebuah firma yang menyediakan perkhidmatan bagi kontraktor-kontraktor bebas.

Kajian berasingan oleh kumpulan perisian kewangan mendapat 25 hingga 30 peratus tenaga kerja AS adalah “kontinjen” dan 80 peratus rancangan perbadanan besar untuk menambah penggunaan tenaga kerja fleksibel dalam tahun-tahun mendatang.

Inuit berkata menjelang 2020, lebih 40 peratus tenaga kerja buruh bakal “kontinjen”.

Berjuta-juta orang pada ketika ini berpindah dari pekerjaan biasa kepada pekerjaan bebas, yang memberikan mereka lebih kebebasan, tetapi tanpa rangkaian keselamatan sosial pekerja-pekerja. – AFP
Berjuta-juta orang pada ketika ini berpindah dari pekerjaan biasa kepada pekerjaan bebas, yang memberikan mereka lebih kebebasan, tetapi tanpa rangkaian keselamatan sosial pekerja-pekerja. – AFP

Tetapi retakan yang mula kelihatan dalam model yang dimajukan oleh Uber dan perkhidmatan sama yang lain. Tindakan mahkamah dalam beberapa bidang kuasa mengatakan bahawa pekerja-pekerja “yang diperlukan” dan bukan kontraktor bebas, tetapi para pekerja berhak mendapat insurans pengangguran, pampasan pekerja dan faedah lain.

“Firma-firma ini tidak mengendahkan isu itu kerana mereka menganggap diri mereka sendiri sebagai tempat pasaran, bukan sebagai majikan, dan kini menikam mereka dari belakang,” kata pengasas MBO yang juga Ketua Eksekutif, Gene Zaino.

Ahli politik memberi perhatian. Orang yang disebut akan memenangi presiden Demokrat, Hillary Clinton baru-baru ini berkata dia akan ‘bertindak ke atas ketua-ketua yang mengeksploitasi kakitangan dengan salah mengelaskan mereka sebagai kontraktor.

“Yang diperlukan ini’ atau yang gelar ekonomi bebas, mewujudkan ekonomi menyeronokkan dan membawa pembaharuan,” katanya dalam bulan Jun lalu. “Tetapi ia juga membangkitkan persoalan keras, tentang perlindungan tempat kerja dan bagaimanakah pekerjaan bagus pada masa depan.”

Namun tanpa tenaga kerja kontraktor bebas fleksibel, ekonomi berkongsi boleh dihalang laluannya,” kata Christopher Koopman, rakan penyelidikan di Pusat penyelidikan Pusat di Pusat Mercatus, Perdana Menteri George Mason.

ARTIKEL YANG SAMA