Ekonomi dunia...

Ekonomi dunia perlukan pemulihan Trump

PARIS, 23 Nov – Pelan perbelanjaan besar presiden dipilih Donald Trump untuk memulihkan infrastruktur AS mungkin menjadi tiket untuk mengheret ekonomi dunia keluar daripada kelembapan selepas krisis, kata pakar.

Namun timbulnya kaveat besar, mereka mengingatkan: faedah pelan akan terhakis jika Trump melaksanakan hasratnya untuk meletaj “Amerika terlebih dahulu” dan membatalkan perjanjian komersial, sekali gus berpotensi mencetuskan perang perniagaan.

Kumpulan jutawan harta Republikan itu berkata beliau akan memperuntukkan AS$550 bilion untuk membina semula lebuh raya, jambatan, terowong, lapangan terbang, sekolah dan hospital – sesuatu yang gagal dilakukan oleh Presiden Barack Obama untuk memujuk Republikan supaya menyokongnya di Kongres.

Idea tersebut mempunyai sokongan daripada Tabung Mata Wang Antarabangsa, Simpanan Persekutuan dan Demokrat, semuanya berminat untuk melihat Amerika Syarikat menambah kapasiti produktifnya, meskipun kemungkinan ia juga akan menambah hutangnya.

Amerika Syarikat mempunyai lebuh raya sesak, jambatan roboh dan rangkaian kereta api yang cabuk. Meratapi keadaan lapangan terbang AS ketika kempen pilihan raya, Trump berkata “kami telah menjadi negara Dunia Ketiga.”

Ekonomi jauh akan menerima faedah pada masa apabila Eropah dan Jepun bergelut dengan kesan negatif deflasi atau pertumbuhan yang lembap. – AP

ARTIKEL YANG SAMA